Слава парохије лестерско-дарбијске

Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске

У суботу, 2. новембра 2019. године, у цркви Свете Маргарете чланови парохије лестерско-дарбијски литургијски су прославили крсну славу.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ британско-скандинавски г. Доситеј уз саслужење протојереја-ставрофора Жарка Недића, пароха брадфордског и архијерејског намесника британско-ирског; протојереја-ставрофора Горана Спајића, старешине лондонског храма Светог Саве и архијерејског заменика за Велику Британију; протојереја- ставрофора Стојадина Павловића из Архиепископије београдско- карловачке; протојереја-ставрофора Mилуна Kостића; протојереја-ставрофора Николе Kотура; протојереја Леонида Смалева, пароха телфордског; и протојереја Бранимира Јокића; пароха lестерско-дарбијског.

Литургији су присуствовали представници Aмбасаде Републике Србије у Лондону и представници других парохијских управа. Током свете архијерејске Литургије епископ Доситеј је унапредио пароха Бранимира Јокића у чин протојереја, док је г. Небојшу Филиповића произвео у чин чтеца.

На литургији појао је хор Српске православне црквене општине Бирмингам Свети кнез Лазар и гости парохије. 

На крају Литургије освећенису славски колач и кољиво кумова славе, породице Шимпрага. Славски колач је предан новим кумовима, породици Торбица.

Овогодишња прослава крсне славе Светог Луке била је историјска. По први пут од оснивања парохију је посетио епископ Доситеј. Његова посета имала је велики значај и представља подршку вернима. Парох Бранимир Јокића са Црквеним одбором парохије и словесним стадом добио је благослов за почетак прикупљања новчаних прилога за куповину парохијске куће и приређивање богослужбеног простора. 

После свете Литургије прослава је настављена у сали цркве St. Chads. После свечаног славског ручка уприличен је и пригодни славски програм. Хор Свети кнез Лазар уз помоћ пароха бирмингамског протојереја-ставрофора Ненада Поповића извео је свој верско-традиционални програм. Наступила су деца полазници српске школе парохије лестерско-дарбијске рецитујући песмице верског садржаја, а затим и фолклорна група Свети Илија из Kорбија.

На крају ручка свима се обратио и гост протојереј-ставрофор Стојадин Павловић. Одборници са својим парохом посебно су захвалили председници Црквеног одбора гђи Љиљани Дробац наградивши је букетом цвећа. Уједно, парох је захвалио и њеној породици и свима који су помогли око прославе крсне славе.

Извор: Парохија лестерско-дарбијска

Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске
Слава парохије лестерско-дарбијске