Слава парохије Светог архангела Михаила у Хомбушу

Слава парохије Светог архангела Михаила у Хомбушу
Слава парохије Светог архангела Михаила у Хомбушу
Слава парохије Светог архангела Михаила у Хомбушу
Слава парохије Светог архангела Михаила у Хомбушу

У недељу 17. новембра 2019. године, Српска правослвна црквена заједница Светог архангела Михаила у Хомбушу прославила је своју храмовну славу. 

Славље је крунисано светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан уз саслуживање надлежног пароха протонамесника Веселина Сворцана, протођакона Петра Мракића и ћакона Миладина Трипића. На светој Литургији су се сабрали многобројни чтечеви из парохија широм Новог Јужног Велса.

Храм је био препун верног народа. Локално свештенство, дечји и главни хор са верним народом дочекали су свог архипастира испред светог храма. Деца су појући Достојно јест означили добродошлицу свом Архијереју и његов улазак у цркву.   Посебну пажњу и осећања привукли су одређени тренуци током свете Литургије, када су сви заједно молитвено и саборно појали Симбол вере и Оче наш. После заамвоне молитве преломљен је славски колач, а владика Силуан је одржао беседу која је повезивала актуелне теме из садашњице и духовну ризницу светих отаца православља.

Владика је нагласио и открио дубоки духовни смисао из jеванђељске приче о богаташу и убогом Лазару, подсећајући на постојаност и стварност духовног и вечног живота у Христу, али и на реалност и могућност живота без Христа, што је највећи могући губитак што један човјек може да доживи.

-Да би се спасао човјек мора да буде у опрезном стању, стању духовне будности, да препозна лажна тренутна задовољства и да се окрене вечним добрима. Веома је лако поробити се свиме што овај свет нуди, и бити као богаташ, не обраћајући пажњу нити на брата као убогог Лазара,што се мучи и пати, нити на вечни живот што долази, нагласио је владика Силуан и додао: -Да би био у будном духовном стању православни верник мора да буде учесник у светим тајнама Цркве: свакодневна молитва, исповест, причешће, љубав у заједници су дела која човека упућују и помажу му да буде и остане духовно будан, да се духовно мења и напредује и на тај начин препознаје лажни дух данашњице. 

Владика Силуан је, на крају своје беседе, похвалио рад и труд парохије у Хомбушу и њен напредак како у физичком изгледу црквених просторија тако и у духовном развоју.  Ова по духу мисионарска парохија Митрополије аустралијско-новозеландске у свом настанку је била сачињена искључиво од руског верног народа, који је тежио ка томе да има парохију у којој ће се служити на енглеском језику ради генерација које долазе. По преласку у јурисдикцију Српске Правослвне Цркве, парохија је задржала већ наведини циљ мисионарског духа и могућности свима да окусе, доживе и чују речи правослвља на језику говорног подручја. После свете Литургије, верни народ предвођен својим Архијерејем, упутио се ка црквеној сали на трпезу љубави.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска