Слава парохије у Патерсону

Слава парохије у Патерсону
Слава парохије у Патерсону
Слава парохије у Патерсону
Слава парохије у Патерсону

Славе патерсонске парохије, празник Зачећа Светог Јована Крститеља, прослављен је 6. октобра 2017. године светом архијерејском Литургијом којом је началствовао гост из Васељенске Патријаршије - Митрополит силивријски г. Максим.

Саслуживали су Епископи евкарпијски г. Јеротеј - игуман манастира Свете Ирине у Асторији, западноамерички г. Максим и источноамерички г. Иринеј.

Саслуживали су и јеромонах Мелетије из Грчке Архиепископије, протојереји Живојин Јаковљевић из Њујорка, Александар Влајковић из Бостoна, Зоран и Саша из Елизабета, као и ђакон Јован Аничић. Црквени хор патерсонског храма је складно одговарао на овом свечаном молитвеном сабрању коме је присуствовало око шестдесет верних.

Епископ западноамерички Максим је беседио о празнику Зачећа Светог Јована: -Свети Јован је - као највећи рођени од жене - спона и мост између Старог и Новог Завета. Он непрестано стоји на средини Старог и Новог Завета и цео његов живот од самог зачећа до мученичке смрти стално нас подсећа и упућује на Христа.

Након свете Литургије Његово Високопреосвештенство Митрополит силивријски г. Максим се обратио вернима на течном српском језику говорећи о светињи парохије која кроз љубав и послушање постаје стварна Божја заједница верних, сабраних и окупљених око свог Епископа, који је оличење самог Господа у парохијској заједници. Након поздрава гостујућег Митрополита уследио је благослов славског знамења, а у црквеној сали је послужена свечана славска трпеза.

Надлежни парох, протојереј Ђокан је захвалио епископу Иринеју што је уприличио велику част патерсонској парохији да на дан парохијске славе има еминентне црквене великодостојнике и велике пријатеље српског народа. Захвалио је епископу Максиму, браћи свештеницима који су својим присуством увеличали славље, као и сестрама Љубинки Павловић, Биљани Срејић, Кати Евтимовски и Савети Јанковић, које су припремиле трпезу љубави.

Извор: Eastern Orthodox Diocese