Слава Покровске цркве у Ваљеву

Слава Покровске цркве у Ваљеву

Најстарија ваљевска црква прославила је своју славу, дан Покрова Пресвете Богородице. Свету Литургију служили су једанаесторица презвитера и четворица ђакона, а началствовао је Архимандрит Авакум игуман манастира Лелић. Овај велики празник окупио је свештенство и монаштво из свих крајева Епархије ваљевске, од којих треба истаћи настојатеље манастира Лелић и Ћелије, Архијерејске намеснике: I и II ваљевског, и подгорског, представнике Уба, Обреновца, Бранковине..., и драге госте из Епархије шабачке о. Драгана Петровића и о. Војислава Петровића из Шапца.

Црква је била испуњена верним народом до последњег места, а благољепију Богослужења је допринео хор цркве "Хаџи Рувим". О Празнику и његовом значају беседио је о. Владимир Андрић рекавши следеће: "Света Црква наша празнује ово чудесно јављање Богомајке као велико и радосно откриће: покровитељство-заступништво Мајке Божије над хришћанима и велику Њену љубав према људима... На том заступништву, милости и љубави, темељи се наша нада за спасење, јер Њеним се посредништвом опраштају наши греси, чисте срца и перу душе. Због свега тога Црква јој непрестано узноси топле молитве за спасење свих и свега". Након заамвоне молитве уследила је Литија и резање славског колача.

Трпезом љубави за све присутне, спремљеном добротом и љубављу Г. Драгослава Кнежевића и његове породице, настављено је славље у црквеном дому Покровске цркве. Трпези су присуствовали представници скоро свих институција Града Ваљева и представници институција и предузећа која су допринела детаљној обнови цркве и порте у последњих неколико година.

Све присутне поздравио је старешина храма о. Драган Алексић преневши поздраве Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, који је био спречен да својим присуством још више увелича празнично славље. Овде је о. Драган подсетио све да је Ваљево више од два века под заштитом Пресвете Богородице и да све оно што је до сад учињено на обнови цркве јесте нешто што ћемо ми оставити својим потомцима у наслеђе. "Ово је до сада најобимнија и најсвеобухватнија обнова Покровске цркве и убеђен сам да ништа од свега овог не би било да нас сам Господ и Његова Богомајка нису водили, јер кад год би помислили да нећемо моћи да наставимо Они би нам послали некога и обнова би се наставила. Због тога сам Његовом Преосвештенству Господину Милутину, који је имао кључну улогу у покретању и току обнове цркве, предложио да одликује Архипастирском граматом најзаслужније, а и сама Црквена општина је доделила Захвалнице онима без којих ништа од свега не би било учињено".

Затим је секретар Епископа, ђакон Дејан прочитао текст Грамате и имена оних који су их добили а о. Драган им је предао ова висока признања. Том приликом Архипастирску грамату су добили: "Дирекција за изградњу и развој Колубарског округа погођеног земљотресом" и директор Дирекције Г. Драган Јеремић, и Г. Василије Мићић, власник предузећа "Гранит-Пешчар" из Љига; а Захвалницу ЦО: Г. Зоран Јаковљевић - Градоначелник Града Ваљева, Г. Др Јован Томић- бивши градоначелник, Г. Зоран Радивојевић - директор "Гранит-Пешчар" из Љига, Г. Теодосије Крстић - власник предузећа "Инграп-омни" из Ваљева, Г. Светозар Клајић - "Хармонија пројект" из Ваљева, Г. Ђуро Мартиновић из Ваљева, Г-ћица Весна Алексић из Ваљева, Г. Милош Матић - директор градске дирекције, КПЗ Ваљево и Г-ђа Весна Крсмановић - пројектни биро "Крсмановић" из Ваљева. На крају је свима о. Драган још једном пожелео добродошлицу изрекавши наду да је ово само почетак рада на свеопштој обнови Цркве, Града и народа.

Извор: Епархија ваљевска