Слава Саборне цркве у Крагујевцу

Саборни храм у Крагујевцу је 28. августа прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива „Успењем", речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Вековима је Црква промишљала о смрти Марије Дјеве, удубљивала се у смрт Оне која је била мајка Спаситеља света. Сагледавајући Њену смрт, никада није осетила ни страх, ни ужас, него само блештаву и истинску васкршњу радост.

Суштина и смисао смрти Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу - не смрт, већ живот.

Славска радост почела је свечаним бденијем које је служило братство Саборног храма. Предивне речи тропара празника, испуњавале су простор храма, душе и срца верног народа: «Родивши, дјевство си сачувала, уснувши свет ниси оставила Богородице; прешла си у живот, будући Мати Живота и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше.»

На дан славе, звона Светоуспењског храма су огласила сабрање верног народа око Крви и Тела Господњег у Евхаристији. Свечану Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства града Крагујевца. У својој празничној беседи јереј Горан Мићић је нагласио да се Црква сећа Оне чије Син победио смрт, васкрсао из мртвих и даровао нам обећање општег васкрсења и славне победе бесмртнога живота.

Радост евхаристијског сабрања у препуном Саборном храму употпунила су и два велика догађаја значајна за Цркву Божију у Шумадији. Правом ношења напрсног крста Епископ шумадијски одликовао је Архијерејског намесника крагујевачког протојереја мр Рајка Стефановића, а пароха Свето Успењског Драгослава Милована чином протојереја.Владика је похвалио њихову ревност у служби свештеничкој. После великог входа на очиглед присутне заједнице Првојерарх шумадијски рукоположио је ђакона Александра Ресимића у чин презвитера. У поздравном слову Преосвећени Владика Јован је очински, и са пуно топлине и љубави, посаветовао новорукоположеног јереја Александра.Христос нас је позвао да узмемо крст свој и да пођемо за Њим. Иако свештеничка служба није ни мало лака Божанска Благодат крепи нас и оснажује да издржимо и сачувамо поверено нам стадо.

Радост празника употпуњена је приступањем великог броја верног народа Светој Чаши.

После свечане литије око Саборног храма коју је предводио Преосвећени Владика са свештенством и верним народом, пререзан је славски колач и освећено жито. Празнично славље је настављено послужењем за верни народ. Све ово је уприличено захваљујући домаћину ове храмовне славе господину Слободану Милутиновићу и његовој супрузи Милици са породицом.

јереј Срећко Зечевић

Извор: Епархија шумадијска