Слава Саборног храма Свете Тројице у Врању

Владике"Народ у Јерусалиму беше у чуду како апостоли наједном говоре језике сваког од њих. А Петар, испуњен Духом Светим, устаде и рече окупљеном народу да је то испуњење онога што је рекао пророк Јоил: "Говори Господ, излићу од Духа мога на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видеће виђења и старци ваши сањаће снове" (Дела Ап. 2, 17). Те им апостол Петар рече како су убили Исуса Назарећанина, како Он васкрсе и како се вазнесе на небо, и како "примивши од Оца обећање Светога Духа, изли ово што ви сада видите и чујете" (Дела Ап. 2, 33). И рече им: "Да се крсти сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење грехова'' (Дела Ап. 2, 38). И крсти се тог дана око 3.000 душа."

Духовски понедељак, представља један од најзначајнијих и најсвечанијих дана у граду Врању. Овом празнику посвећен је Саборни храм Свете Тројице у Врању, а од пре три године данашњи празник, слави се и као градска слава.

Саборни храм Свете Тројице у Врању, подигнут је 1838. године и имао је три прелепе куполе. Међутим, арнаути (припадници албанских племена са околних планина), срушили су и до темеља спалили храм 1843. године. Тиме су показали свој однос према православним хришћанима у тадашњем Врању које је било под турском влашћу. Снага вере и упорност тадашњих врањанаца, приморала је турску Порту да да одобрење за обнову и подизање срушеног и спаљеног хрма Свете Тројице у Врању. То је и учињено 1858. године, тако да се ове године слави 150-годишњица од обнове Саборног храма Свете Тројице у Врању. Овај јубилеј биће посебно прослављен у току ове јесени када буду завршени планирани радови на унутрашњем уређењу храма.

Данашњи празник прослављен је служењем Свете архијерејске литургије у Саборном храму Свете Тројице у Врању, на којој је началствовао Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Господин Јован уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија. Свету архијерејску литургију, служили су и свештеници и свештеномонаси из епархије врањске и епархије нишке. Велики број верника био је данас у Саборном храму Свете Тројице, а многи од њих су се и причестили.

После читања Светог Јеванђеља Његово Блаженство Архиепископ Јован произнео је своју кратку беседу у коју је све присутне, најпре подсетио на значај и смисао прослављања данашњег празника истичући потребу хришћанске љубави међу народима баш онако како су то чинили апостоли примивши Дух Свети и проповедајући даље Реч Господњу. Затим је Архиепископ Јован честитао верницима града Врања данашњи празник и славу и захвалио се Епископу Пахомију на свему ономе што је чинио и што чини за напредак Цркве Христове на простору југа Србије, а и шире.

По завршетку Свете архијерејске литургије, обављена је литија улицама града Врања. На челу литије била је икона Свете Тројице из Саборног храма, коју су носили припадници Војске Србије из гарнизона Врање. У литији су били монаси и монахиње, свештеници, деца из основних и средњих школа - полазници верске наставе у граду Врању, чланови спортских клубова и културно-уметничких друштава из Врања, као и чланови хора ''Свети Прохор Пчињски'' из Бујановца.

На челу литије, у којој су били верници, били су Његово Блаженство Архиепископ Јован и Епископ Пахомије са руководством града Врања, које је тако на достојанствен начин обележило славу града. У току литије, читана су Света Јеванђеља и произнешене су молитве за добробит и напредак града Врања и његових житеља.

По повратку литије у порту Саборног храма Свете Тројице у Врању, извршено је резање славског колача, чији је домаћин била општина Врање, на челу са председником господином Мирољубом Стојчићем. Затим је Епископ Пахомије поздравио најпре Архиепископа Јована, честитао свим присутнима славу града Врања и подсетио све да треба да буду пожртвовани и спремни на одрицање као што су то били наши преци подижући велелепни Саборни храм Свете Тројице у Врању у тешко време окупације и туђинске власти. На крају своје беседе, Епископ Пахомије доделио је Архијерејске грамате заслужним појединцима који су својим трудом и радом допринели благољепију православних храмова у епархији врањској и граду Врању, а посебно благољепију Саборног храма Свете Тројице у Врању.

Културно-уметничка и спортска друштва из Врања, извела су у порти храма свој програм за све присутне, а затим је у порти храма приређена трпеза љубави за све вернике чији је домаћин била општина Врање заједно са Црквеном општином Врање.

Извор: Епархија врањска