Слава Саборног храма Свете Тројице у Врању

"Народ у Јерусалиму беше у чуду како апостоли наједном говоре језике сваког од њих. А Петар, испуњен Духом Светим, устаде и рече окупљеном народу да је то испуњење онога што је рекао пророк Јоил: "Говори Господ, излићу од Духа мога на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видеће виђења и старци ваши сањаће снове" (Дела Ап. 2, 17). Те им апостол Петар рече како су убили Исуса Назарећанина, како Он васкрсе и како се вазнесе на небо, и како "примивши од Оца обећање Светога Духа, изли ово што ви сада видите и чујете" (Дела Ап. 2, 33). И рече им: "Да се крсти сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење грехова" (Дела Ап. 2, 38). И крсти се тог дана око 3.000 душа."

Други дан Педесетнице - Духовски понедељак, представља један од најзначајнијих и најсвечанијих дана у граду Врању. Овом празнику посвећен је и Саборни храм Свете Тројице у Врању, а од пре пет година данашњи празник, слави се и као слава града Врања.

Саборни храм Свете Тројице у Врању, подигнут је 1838. године и имао је три прелепе куполе. Међутим, арнаути (припадници албанских племена са околних планина), срушили су и до темеља спалили храм 1843. године. Тиме су показали свој однос према православним хришћанима у тадашњем Врању које је било под турском влашћу. Снага вере и упорност тадашњих врањанаца, приморала је турску Порту да да одобрење за обнову и подизање срушеног и спаљеног хрма Свете Тројице у Врању. То је и учињено 1858. године.

Обележавање данашњег празника почело је Светом Литургијом у Саборном храму, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва из Епархије врањске. Велики број верника био је данас у Саборном храму Свете Тројице, а многи од њих су се и причестили. У току Свете Литургије, за певницом се смењивало више појаца: сестринство манастира Свети Стефан из Горњег Жапског и манастира Свети Пантелејмон из Лепчинца, хор музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Врања са децом која похађају веронауку при Саборном храму Свете Тројице у Врању, а посебан гост била је група ''Бистрик'' из Београда на челу са госпођом Биљаном Крстић.

По завршетку Свете Литургије кренула је свечана литија кроз град Врање, у којој су, поред свештенства и монаштва, учешће узели бројни градски званичници на челу са градоначелником града Врања господином Мирољубом Стојчићем, председником Скупштине града Врања господином др Слободаном Стаменковићем, припадници 4. Копнене бригаде Војске Србије, припадници полицијске управе Врање, затим представници културних и јавних установа, чланови свих спортских и културно-уметничких друштава и благочестиви народ града Врања. У току литије Епископ Пахомије читао је Света Јеванђеља, као и молитве за добробит и напредак града Врања и оних који живе у њему.

По повратку литије у порту Саборног храма Свете Тројице у Врању, извршено је резање славског колача, чији је домаћин била општина Врање, на челу са градоначелником града Врања господином Мирољубом Стојчићем. Славски колач Саборног храма Свете Тројице у Врању ове године припремио је кум славе Јовица Јањић, а за следећу годину кум славе је Слађан Милић. Затим је Епископ Пахомије честитао свим присутнима славу града Врања и подсетио све да треба да буду пожртвовани и спремни на одрицање као што су то били наши преци подижући овај велелепни Саборни храм Свете Тројице у Врању у тешко време окупације и туђинске власти. Такође их је подсетио и на значај и смисао прослављања Педесетнице - Духова, истичући потребу вере и љубави ка Господу Исусу Христу у народу, баш онако како су то чинили апостоли примивши Духа Светога и ширећи даље реч Божију. Епископ Пахомије истакао је у својој беседи посебну овогодишњу радост верника из Врања - проглашење Преподобног Јустина Врањског и Ћелијског за новог светитеља наше Цркве и позвао све присутне да узму учешће у обележавању дана у календару светих посвећених Оцу Јустину - 14. јуна 2010. године.

С обзиром да ће 29. јуна 2010. године, бити извршено опело и пренос земних остатака сурдуличких мученика побијених у Првом Светском рату у Спомен-костурницу у Сурдулици, Епископ Пахомије позвао је присутне да узму учешће у овом изузетно значајном догађају.

На крају своје беседе Епископ Пахомије, честитао је старешини Саборног храма Свете Тројице у Врању свештенику Ивици Јањићу чин протојереја који му је доделио у току Свете Литургије истакавши да је то признање оцу Ивици за његов досадашњи рад, а да је то истовремено и признање братству Саборног храма Свете Тројице у Врању.

Данашња свечаност, у порти храма, завршена је трпезом љубави за све вернике чији је домаћин била општина Врање заједно са Црквеном општином Врање.

Извор: Епархија врањска