Слава Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама

Слава Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама
Слава Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама
Слава Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама
Слава Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама

На празник Преподобног Симеона Мироточивог Стефана Немање, у петак 26. фебруара 2016, у цркви-брвнари Преображења Господњег, која се налази у центру Берана, а поред Саборног храма Светог Симеона Мироточивог (у изградњи) служена је света Литургија.

Литургијским сабрањем, којим је прослављена слава Саборног храма, началствовао је протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник беранско-андријевички са свештенством, а присуствовао јој је велики број вјерних из Берана и околине. Литургију је појањем пратила пјевница Жупан Првослав, коју води свештеник Милош Цицмил, а сабранима се ријечима бесједе обратио отац Драган Ристић.

„Скупили смо се данас овдје око имена Божјег и имена Светог Симеона Мироточивог да одслужимо свету Литургију и прославимо славу. Чули сте ријечи из данашњег Светог Јеванђеља које кажу: Ко хоће живот свој да сачува он ће га изгубити, ко хоће да га изгуби он ће га сачувати. Човјек у овом свијету и у овом времену хоће што више да приграби, да придобије за себе, не мислећи на друге, на околину, па онда, кад једног дана, оде из овог свијета у онај вјечни, непролазни ништа од тога што је овдје сабрао не може да понесе. Тамо ће моћи само да понесе душу, а та душа може да буде или чиста или овдје окаљана“.

„А наш Свети отац Симеон је добро знао како треба живјети, шта је пут прави да се спаси душа, шта је прави пут да се води држава и то је историјска чињеница. Ни прије, а ни послије њега, српски народ није имао владара који је тако уредио српску државу, као што је он. Ниједан владар послије њега није достигао те висине и те величине, мада је и послије Светог Симеона било честитих владара, али ниједан није био такав градитељ и државотворац. Путописци су записали да се на српским дворовима у његово вријеме јело златним кашикама, али од тога је много битније оно што је било његово опредјељење да гради светиње и да ништа друго није урадио него манастир Хиландар, светињу са којом се ми данас дичимо, учинио је много, а дичимо и са многим другим оним што је он учинио“, казао је свештеник Ристић.

Отац Драган је истакао да је Свети Симеон Стефан Немања добро знао да су дворови и палате пролазни и пропадљливи, а оно што остаје и што ће народ, кроз вјекове, да чува, да гаји и живот свој да полаже за то, јесу светиње.
„И ми имамо част, Бог нам је дао прилику, да се уградимо подижући овдје, у Беранама, Саборни храм Светог Симеона Мироточивог, колико је то у нашој моћи. Наш Преосвећени Владика Јоаникије често каже да је довољно да свако од нас приложи по један евро за ову светињу да се она сагради, а на тај начини ми у њу уграђујемо. Нека је срећна слава, нека је срећно и благословено свима, нека сте живи и здрави на многаја љета“, поручио је протојереј-ставрофор Драган Ристић.

Освештан је и преломљен славски колач и жито. Домаћин славља за следећу годину биће г.-дин Здравко Станковић. Послије Свете службе, у порти храма приређена је пригодна трпеза љубави коју су припремили гђа Катарина Чукић, домаћин овогодишње храмовне славе, Црквена општина Беране и Одбор за изградњу Храма, као и појединци који су трпезу обогатили својим даровима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка