Слава Саборног храма у Бијељини

Слава Саборног храма у Бијељини
Слава Саборног храма у Бијељини
Слава Саборног храма у Бијељини
Слава Саборног храма у Бијељини

Смислена и симболична је прослава празника рођења Пресвете Богородице на почетку нове црквене године. Рођење Мајке Божје обиљежио је почетак испуњења великих и утјешних обећања о Спасењу рода људског и цјелокупне творевине. Овом радосном празнику посвећен је Саборни храм у Бијељини. Једанаести пут од освећења обиљежена је крсна слава храма.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намјесник бијељински протојереј-ставрофор Љубо Богдановић уз саслужење свештенства из Бијељине. Својим појањем, као и сваке недеље, славље је уљепшао хор Србадија под управом диригента гђе Десанке Тракиловић.

-Овај празник представља један од најважнијих догађаја у историји спасења. Чудесно рођење присно Дјеве Марије од већ остарјелих родитеља Јоакима и Ане је већ само по себи било велико чудо. У очима њихових савременика то је била велика награда за родитеље, велика радост и утјеха, а за све нас хришћане овај догађај је почетак домостроја спасења рода људскога. Управо из утробе Дјеве Марије дошао је у овај свијет Исус Христос који је укинуо проклетсвто провороднога гријеха и даровао живот вјечни свима нама. Животни примјер, молитвеног живота и вјере у Бога, Јоакима и Ане је примјер већ два миленијума свима све до дана. Примјер нам је како мирно, кротко, трпљиво да носимо свој крст, колико год да нам је тешко Господ је намјенио оно што је за нас најбоље, колико год то нама у одређеном тренутку изгледало неправично, неправедно. Молимо се Пресветој Мајци Божијој, молимо се праведним Јоакиму и Ани, да буду наши заступници пред Престолом Божијим, да буду наши молитвеници у оним тешким моментима у којима се свако од нас током живота нађе када падамо у тешка искушења, тешке болести када мислимо да је све за нас готово, али ми се сјетимо њих и њихове молитве и њихове вјере и наде, бесједио је протојереј-ставрофор Љубо Богдановић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска