Слава сиднејске Саборне цркве Светог кнеза Лазара

Слава сиднејске Саборне цркве Светог кнеза Лазара
Слава сиднејске Саборне цркве Светог кнеза Лазара
Слава сиднејске Саборне цркве Светог кнеза Лазара
Слава сиднејске Саборне цркве Светог кнеза Лазара

Слава сиднејске саборне цркве Светог Кнеза Лазара у Александрији, Видовдан, и ове године прослављења је свечано и достојанствено. Свету Литургију служили су старешина Лазарице протојереј-ставрофор Миодраг Перић, протонамесник Немања Мрђеновић и протођакон Петар Мракић, а прелепим мелодијама одговарао је лазарички хор. Отац Немања је проповедао о значају Видовдана и јеванђелској поуци актуелној и данас за сваког православног Србина. Како то бива о храмовној слави, конац Литургије обележен је опходом око храма који због специфичне архитектре Лазарице увек буде прелепа литија улицама Александрије.

Сунцем окупан дан благе сиднејске зиме улепшан је достојанственим ходом свештенства и верника који су улицама једног од централних сиднејских насеља певали тропар Светом Кнезу Лазару и на крају одслужили и помен почившим свештеницима, оснивачима и парохијанима ове заједнице.

По повратку у храм пресечен је славски колач и освештано знамење а испред породице Рајић која је је била домаћин овогодишње славе чтец Петар Рајић предао је четвртину колача домаћинима за следећу годину, госпођи Плани и господину Миодрагу Јаковљевићу.

Рајићи су уз помоћ госпође Ратке Зоњић и њених сарадница те Кола српских сестара учинили да су сви присутни били почашћени и угошћени онако како доликује слави саборне цркве. Отац Миодраг Перић још једном је захвалио свима на одзиву а посебно домаћинима на труду, предавши реч најпре Милану Рајићу који је пригодном беседом поздравио све и честитао свима Видовдан као славу свих Срба. На молбе окупљеног народа својим чувеним рецитацијама још једном је душе верника разгалио господин Воја Рајић.

Окрепљених душа и тела, окупљени око трпезе љубави, верни народ остао је до поподневних часова у пријатном дружењу да би се разишли само како би се сутрадан опет састали, како на недељној Литургији тако и на пригодној Видовданској академији која је уследила.

текст и фото: Радивој Мачковић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска