Слава у Губину код Ливна

У суботу 29.8.2009. године, у 10:00 часова, на дан Преноса Нерукотворене Иконе Господа Исуса Христа, освећено је звоно за Цркву Успенија Пресвете Богородице у Губину, општина Ливно. Важно је напоменути да је звоно поклон Српске Православне Црквене Општине Прељина код Чачка. По Благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома, звоно су осветили парох граховски, протонамјесник Александар Рељић и парох губински, протојереј Жељко Ђурица.

У наставку служена је Света Литургија а након благосиљања кољива и колача, звоно је милошћу Божијом постављено и зазвонило први пут након рата. Био је то дан за духовну радост, дружење и весеље, што се могло примјетити између осталог и на славском ручку коме је присуствовао и начелник општине Грахово, господин Урош Макић.

Иначе, Црква Успенија Пресвете Богородице у Губину је саграђена 1883. године. Оштећена је 1943. године од бомбардовања њемачке авијације а обновљена је 1976. године. Опет је оштећена у току рата 1994. године и у току је њена обнова.

Према подацима које је прикупио Јован М. Бабић, освећење цркве обавио је 29.08.1929. године, Митрополит дабробосански Петар (Зимоњић). Парох губински, 1941. године био је отац Ристо Ћатић, кога су усташе са 12 парохијана заклале у Сухачи код Ливна и бациле у jаму.

Протојереј Жељко Ђурица

Извор: Епархија бихаћко-петровачка