Слава вероучитеља Саборног храма Светог Васкрсења Христовог у Чикагу

На празник Света Три Јерарха, у суботу, 12. фебруара 2011. лета Господњег, прослављена је слава вероучитеља и наставника српског језика, при Саборном храму, Христовог Васкрсења у Чикагу. После литургијског сабрања, приређена је трпеза љубави коју су организовали парохијски свештеници ове најстарије српске православне заједнице у Чикагу.

У атмосфери хришћанске љубави и заједништва, поред још већег међусобног упознавања и дружења, сви свечари су имали прилику да чују надахнуто предавање оца Василија Вранића, који је говорио на тему, "Ортодоксија као ортопраксија: Суштина хришћанског верског образовања у Православном Предању".

У првом делу свог излагања, отац Василије је поставио основне параметре предавања, објаснивши појам образовања у контексту Православног Предања. Он је овде посебну пажњу посветио Православној гносеологији указујући на особености у сферама рационалног и религиозног знања.

Други део предавања посвећен је практичној примени знања добијеним религиозним искуством, нагласивши да светотајинско учешће у Цркви, мора бити полазишни и подстицајни део свих просветних делатности у црквеној заједници.
После предавања уследила је кратка дискусија, у којој су вероучитељи охрабрени изврсним излагањем о.Василија, разменили утиске и питања на ову веома значајну тему у њиховом просветном раду са ђацима у узрасту од 5 до 18 година.

Циљ овог веома пригодног предавања је био да се нагласи узрочно-последични однос "Ортодоксије и Ортопраксије" у еклисиолошкој ствартности у нашем свакодневном животу!

У духу попразништва Света Три Јерарха чија ће нам дела и живот бити превасходни, путеводитељски углед за сведочење Православља и Светог Предања свој деци Божијој, надамо се прослављању вероучитељске славе на многаја љета.

Снежана Денкер