Славко Вечерин именован за суботичког римокатоличког бискупа

Како је објављено на званичним страницама Ватикана, папа Фрања именовао је 8. септембра за новог бискупа суботичке бискупије Славка Вечерина, свештеника исте бискупије и досадашњег жупника жупе Светог Крижа у Сомбору. Истовремено је папа прихватио захтев за пензионисање досадашнег римокатоличког бискупа у Бачкој Јаноша Пензеша, који је пре две године напунио 75 година и по црквеним прописима испунио је услов за пензионисање.

Славко Вечерин, шездесеттрогодишњи Суботичанин, завршио је католичку теологију у Загребу, а рукоположен је за свештеника 1983. године. Од тада је вршио свештеничку службу у Сомбору, у Бачу, у седишту бискупије у Суботици, у Бајмоку, а од 2016. године поново у Сомбору. Од 1994. до 2006. био је секретар Суботичке римокатоличке бискупије, а од 2005. је генерални викар (први помоћник) бискупа Пензеша.

Суботичка бискупија је највећа римокатоличка бискупија у Србији. По подацима Ватикана из 2017. године, има 255.000 верника (око 65% католика у Србији), са којима раде 102 свештеника и 12 трајних ђакона, као и 52 часне сестре. На подручју Бачке, коју ова бискупија обухвата, налази се 114 римокатоличких жупа. Катедрала св. Терезије се налази у Суботици, где је и седиште бискупа, мали интернат за будуће свештенике, класична гимназија „Паулинум“, пасторални центар „Аугиустинианум“ и Катехетско-теолошки институт. Највећи број верника су Мађари, за њима Хрвати, а у црквама се служи и на немачком и словачком језику. Суботичка бискупија одржава екуменске везе са Српском Православном Црквом и са протстантским Црквама, као и пријатељске везе са Исламском и Јеврејском заједницом.   

Извор: Суботичка бискупија