Словенци одбацили закон о геј браковима

Грађани Словеније одбацили су на референдуму закон којим би се истополним паровима омогућило склапање брака и усвајање деце.

Према 98 одсто пребројаних гласова, 63,29 одсто је гласало "против", што је 380.149 гласача. За одбацивање закона било је довољно већ 342.000 гласова, навеле су агенције.

"За" је гласало 36,71 одсто гласача, односно 220.478. Излазност је била ниска - 35,89 одсто.

Како је пренела агенција СТА, према правилима референдума 20 одсто од укупног броја бирача са правом гласа треба да се изјасни "против" да би закон био одбачен.

Парламент и влада се о слицном законском решењу не могу се изјашњавати у наредних годину дана.

Словенци су се изјашњавали о томе да ли се брак може дефинисати као заједница две особе уместо као заједница мушкарца и жене, као и да ли геј паровима треба дати право да усвајају децу.

Парламент Словеније је у марту усвојио закон којим је дефиниција брака промењена у "заједницу две особе" уместо "заједницу мушкарца и жене" чиме су хомосексуални парови добили иста права као хетероесксуални парови, укључујући право да усвајају децу.

Међутим, противници овог закона окупљени у групи "У питању су деца" одмах су покренули кампању и успели да прикупе 40.000 потписа неопходних за референдум.

Пре неколико дана овим поводом огласио се чак и папа Фрања који је позвао словеначке политичаре да стану у одбрану породичних вредности.

Не помињући експлицитно референдум, папа је групи словеначких ходочасника рекао да охрабрује "све, поготову оне са јавном одговорношћу, да подрже породицу, која је структурна референтна тачка за живот друштва", преноси АФП.

Ово није први референдум ове врсте у Словенији чији су грађани одбацили геј бракове на референдуму 2012 премда је тада на гласање изашао мали број грађана.

Председник Борут Пахор и премијер Миро Церар, односно његова странка, подржавају законм јер сматрају да ће отклонити дискриминацију и гарантовати једнака права свим грађанима.

Бивши премијер из опозиционе Словеначке демократске странке Јанез Јанша је против закона и сматра да брисање пола из дефиниције брака даје основа за кршење људских права деце, преноси АФП.

Извор: РТС