Слово је чудно семе

Слово је чудно семе
Слово је чудно семе
Слово је чудно семе
Слово је чудно семе

Колективна изложба калиграфских радова „Слово је чудно семе“ свечано је отворена у петак 22. марта у мултимедијалној сали Установе културе „Вук Караџић“ у Београду, а радови се могу погледати до 3. априла.

Ауторке Рада Марјановић, Јованка Шоргић, Ливиа Бољановић, Светлана Нешић, Снежана Ђурђевић и Татјана Јанковић, уз почасног госта проф. Александра Додига, утемељивача ћириличке калиграфије као ликовне уметности код нас, представиле су овом приликом калиграфске радове који су настали у протеклих неколико година и при чијој изради је коришћен традиционалан писарски прибор и начин припремања подлога за писање.

Изложбом „Слово је чудно семе“ оне су дале креативан израз сопственој окупираности и задивљености пред снагом и лепотом која слова носе, са посебном жељом да представе вечну лепоту ћириличког писма и његову примењивост у сусрету са модерним технологијама.

Њихова дела су инспирисана српским средњовековним рукописима, елементима минијатурног сликарства, иницијалима и заставицама сачуваним у књигама које су настајале у манастирским и дворским уметничким радионицама и преписивачницама. Избор текстова је из нашег богатог духовнога наслеђа, као и одабрани делови из лепе књижевности.

Слова на изложеним радовима представљена су као чувари светости, мудрости и духовности, а исписана руком калиграфа постала су гласници љубави, доброте и лепоте. Својом клијајућом снагом она у човеку буде веру и, као за руку, изводе из свих сумњи и страхова, покрећући на незамисливе подвиге. Преносећи поруке предака, надахњују и нуде заштиту, окриље и увек сигурно уточиште попут пшеничног зрна које сам живот носи.

У музичком делу програма наступио је професор Живојин Велимировић, који је извео неколико композиција на виолини.

Да би се и практично приближила и представила калиграфија, на отварању изложбе уприличена је и демонстрација калиграфских вештина и лепог писања. Посетиоци су били у могућности да пробају да пишу као стари писари користећи трске, гушчија и челична пера, али и да виде како изгледају подлоге за писање: ручно рађен папир, пергамент и различито тонирани папири, што је изазвало велико интересовање.

Организатор изложбе је УЛУ „Леонардо“ из Нових Бановаца и Центар за афирмацију „Минијатура“ из Београда.

Татјана Јанковић