Служен Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији испред храма Светог Саве

МолебанУ спомен храму Светог Саве на Врачару служен је молебан за спас српског народа на Косову и Метохији, поводом актуелне ситуације у нашој јужној покрајини. Молитву је, у име у име Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, служио Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије (Радовић), уз саслужење више Архијереја из земље и иностранства, са свештеницима и ђаконима београдских храмова, а уз учешће хора „Мокрањац", који поје при Храму Светог Саве на Врачару.

МолебанМолитва је служена на улазу у спомен храм пред иконом Богородице: „Царица Небеска - Благодарно Небо", која је дар Руске Православне Цркве и представља подршку страдајућем српском народу Косова и Метохије.

МолебанУ беседи је Митрополит Амфилохије затражио од народа да се обрати Господу да нас утврди у вери и љубави и да сачува наш народ на Косову и Метохији. Он се обратио и земљама Запада, позивајући их да добро промисле о последицама одлука које ће донети по питању Косова и Метохије.

МолебанПосебан апел упутио је Ватикану у нади да ће као центар западног хришћанства спречити уништење Косова и Метохије. Митрополит Амфилохије је апеловао и на учеснике синоћних изгреда у Београду да у оправданом револту не буду деструктивни, већ да протествују мирно и достојанствено.

МолебанПрисутнима се обратио и Престолонаследник Принц Александар II Карађорћевић, који се управо вратио из обиласка српских области у покрајини. Молитви за народ Косова и Метохије у име Римокатоличке Цркве присуствовао је апостолски нунције у Београду Еуђенио Збарбаро и настојатељ подворја Московске патријаршије о. Виталиј Тарасјев. У име Владе Србије присуствовали су министар за Косово и Метохију г. Слободан Самарџић и министар вера г. Радомир Наумов. Скупу од неколико стотина Београђана су се прудружили и учесници данашњег студентског протеста.

Беседу Митроплита црногорско-приморског Г. Амфилохија можете чути ОВДЕ.

Информативна служба СПЦ