Служен парастос на масуричком гробљу у Сурдулици

Ове године 24. марта, навршило се пуних десет година од НАТО агресије на Републику Србију. „Милосрдни анђео" како су га агресори назвали, може се слободно рећи нанео је најтеже ране на подручју Општине Сурдулица. Сваке године где се одржава парастос за све побијене Србе је заједничка гробница која се налази на масуричком гробљу у Сурдулици, где је сахрањено 15 невино пострадалих избеглица из Републике Српске Крајине, зверски побијених приликом бомбардовања болнице за лечење плућних болести, Санаторијума у Сурдулици. Том приликом парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије уз саслужење свештеника из Сурдулице. Парастос је одржан у организацији Црквене општине Сурдулица, Скупштине општине Сурдулица, Општинског удружења бораца ослободилачких ратова и њихових потомака и Сурдуличког културног центра.

Парастос је завршен полагањем цвећа на заједничку гробницу представника поменутих организација, и почасном паљбом коју су извели припадници Војске Републике Србије.

У 13 часова Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, заједно са Министром за инфраструктуру господином Милутином Мркоњићем и начелником Пчињског округа господином Будимиром Михајловићем, положио је цвеће на спомен обележје, свим пострадалим жртвама НАТО бомбардовања 24. марта 1999. године, које се налази у центру Сурдулице.

Да подсетимо операција НАТО-пакта под саркастичним називом ''Милосрдни анђео'' у једном тренутку 30. марта 1999. године разнела је тела петнаесторо недужних људи - избеглица из Хрватске, који су, склањајући се испред једног злочина, постали жртве другог злочина. Том приликом убијена је Слијепчевић Мила рођена 1909. године (старица од 90 година) и цела породица Малобабић: мајка Босиљка (1946.), кћерка Милена (1979.), синови Раде (1980.) и Миленко (1983.). Дакле, ''Милосрдни анђео'' убио је у једном тренутку старицу од 90 година и дечака од 16 година, а за тај злочин, као и за осталих убијених 3.500 грађана Србије, до данас, нико није одговарао.

Око 14 часова Епископ врањски Господин Пахомије посетио је спомен обележје на мосту у Грделичкој клисури, који је срушен заједно са железничким мостом 12. априла 1999. године у нападу НАТО авијације. У путничком возу живот је изгубило 15 путника, а 44 путника су рањена.

Извор: Епархија врањска