Смотра црквеног хорског пјевања у славу Видовдана

Смотра црквеног хорског пјевања у славу Видовдана
Смотра црквеног хорског пјевања у славу Видовдана
Смотра црквеног хорског пјевања у славу Видовдана
Смотра црквеног хорског пјевања у славу Видовдана

Поводом Видовдана, једног од највећих празника српског народа, у порти манастира Савина у Херцег Новом, у суботу 23. јуна, одржан је Видовдански сабор црквених хорова.

Духовно сабрање, у којем је учествовало девет хорова из Црне Горе, Србије и Републике Српске, благословио је протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски, који је, између осталог, казао да са оваквих светковина човјек увијек носи најљепше утиске, јер је, према његовим ријечима, било величанствено када су сви хорови заједно запјевали, исказујући снагу наше духовне пјесме и традиције.

“Тачно је да ово свето мјесто доноси инспирацију свима. Величанствена је и дивна ствар што Српско просвјетно-културно друштво “Просвјета“ носи идеју да на Видовдан у Херцег Нови долазе хорови из Требиња, Никшића, Подгорице, ове године и из Ужица, дакле, српство на једном мјесту“.

Поздравном ријечју, у име организатора, обратила се Оливера Доклестић, предсједник.

“Братство манастира Савина је одувијек знало цијену човјечности, јунаштва, цијену науке, културе и сваког духовног уздизања и саборовања. Слиједећи традицију, ми то чинимо и данас, када су тешка времена, увјерени да само тако можемо опстати, поштујући претке, свијетла образа изићи пред потомке. Част нам је што сте сви редом, својим срцем и искрено из душе наши гости“, рекла је Оливера Доклестић.

На овогодишњем Видовданском сабору наступили су хорови: Светог Василија Острошког из Требиња, Светог јеванђелисте и апостола Марка из Подгорице, Светог новомученика Станка из Никшића, Светог Јевстатија Превлачког из Будве, Светог Василија Острошког из Кумбора, Светог Саве из Херцег Новог, затим Српско пјевачко друштво “Светосавник“ из Подгорице, Српско пјевачко друштво “Јединство“ из Котора и “Златиборска вила“ из Ужица.

Хорови су изводили по двије духовне композиције по сопственом избору, а на крају Видовданске смотре црквеног хорског пјевања, чланови свих хорова заједно су отпјевали неколико пригодних свјетовних и изворних народних пјесама: “Видовдан“, “Српкиња“, “Оро се вије“, “Маријо бела кумријо“, “Густа ми магла“, “Тамо далеко“.

Хор “Светог новомученика Станка“, под диригентском палицом проф. Ленке Дурутовић, који дјелује под окриљем Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, овом приликом је отпјевао композиције “Слава во вишњих Богу“ и “Кто Бог велиј, јако Бог наш“.

Овом догађају присуствовали су генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом госпођа Марина Јовићевић, предсједник општине Херцег Нови Дејан Мандић, архимандрит Варнава, старјешина манастира Савина и друге званице.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка