Софија: Педесетница у храму Светог Александра Невског

Благословом Његове Светости Патријарха бугарског и Митрополита софијског Неофита, на Педесетницу је одслужена Литургија у Патријарашкој катедрали Светог Александра Невског. Чиноначалствовали су Његово Преосвештенство тивериопољски Епископ Тихон и Преосвећени маркијанопољски Епископ Константин и високопреподобни архимандрит Дионисије Мишев. Проповедао је архимандрит Дионисије.

После отпуста на Литургији започела је празнична вечерња током које су прочитане коленопреклоне молитве за Педесетницу, које је у 4. веку саставио Свети Василије Велики, а читају се и данас.

Тивериопољски Епископ Тихон је прочитао прву молитву која се упућује Богу Оцу: да опрости све грехове које смо учинили од своје младости и у незнању, и да не заборави и наше немоћи и старости, да нам усади у срца своју благодат и утврди нас у својим светим уредбама, ка  и да нас удостоји боравка у његовој небеској Цркви. Другу молитву усмерену Другом лицу Свете Тројице прочитао је маркијанопољски Епископ Константин. У њој се иска од Господа Исуса Христа да нам даде духа премудрости, разума и страха Божјег како бисмо се достојно молили Њему и богоугодно проводили остатак живота.

Трећом молитвом, коју је прочитао архимандрит Дионисије, молимо се Богу за милост за наше почивше претке и ближње, да својом милошћу упокоји све с надом у Васкрсење, да им опрости сва сагрешења, а нас живе да благослови.

Извор: Бугарска Православна Црква