SOYA: Божићна помоћ Краљеву

Божић је дан када прослављамо рођење Господа Исуса Христа, када се упуштамо у празничну радост и весеље, проводимо време са својим најмилијима указујући им на љубав и поштовање које осећамо према њима.

Али, Божић је такође и верски празник који нас позива да мислимо на оне којима смо потребни, који пате и којима ми, који смо у захвалнијој ситуацији, можемо да помогнемо.

Са благословом Његовог Преосвештенства Владике Иринеја и уз апел амбасаде Србије у Канбери, удружење српске православне омладине одлучило је да прославу овог празника посвети граду Краљеву кога је задесио земљотрес почетком Новембра. Ова природна непогода одузела је два живота, проузроковала стотинак повреда, уништила мноштво кровова, стамбених објеката, зграда. Деца Краљева нису могла да се врате у школу из сигурносних разлога а знатан број становника још увек живи у шаторима плашећи се зимских снегова који су већ стигли у нашу отаџбину.

Хиљаде људи широм света удружили су снаге да помогну Краљевчанима, а омладина је била под утиском да је то такође и морална дужност Срба из Канбере.

Из тог разлога је одржана Божићна забава, која се и иначе традиционално одржава у већини српских заједница у Аустралији, али овога пута са посебним циљем да се сакупљена средства искористе у добротворне сврхе као помоћ Краљеву.

Чланови српских и осталих заједница позвани су да се у петак, 7. Јануара, упуте у салу храма Свети Сава у предграђу Фарер где их је очекивала жива музика и традиционална кухиња.

У почетку вечери организатори забаве су дискутовали о жељеном исходу надајући се да ће бити скупљено бар 60ак људи и барем $1000 па макар та донација помогла само једној породици. Са обзиром да је српска заједница у Канбери релативно мала у поређењу са већином осталих градова Аустралије, број људи који су пруствовали забави позитивно је изненадио организаторе. У сали се вило коло дужине која давно није виђена на догађајима сличне врсте у главном граду. Узимајући у обзир разне проблеме, опште поделе као и све чешће удаљавање људи од заједнице због обавеза и из разних других разлога, било је задовољство видети овако лепо дружење.

Кроз продају хране која није имала одређену цену већ су гости били замољени да уделе колико могу као донацију Краљеву као и кроз продају пића, током вечери сакупљено је $3 000 - сума која је превазишла сва очекивања.

Господин Ратко Миличевић, успешни бизнисмен из Канбере, касније је обећао да ће ту суму удвостручити како би иста износила $6 000. Али, на још веће изненађење свих који су се залагали да ова забава буде успешна у друштвеном као и у хуманитарном смислу, г. Миличевић је уручио $5 000.

Сви читаоци текста ће се сложити да је та сума заиста значајна и позитивно изненађујућа за малу српску заједницу каква постоји у Канбери.

Господин Миличевић служи као добар пример осталим успешним бизнисменима, индивидуалцима и компанијама јер ће тих $5 000, то јест укупних $8 000, сигурно ставити осмех на лице Краљевчинама којима је било каква помоћ добро дошла.

Удружење Српске Омладине има жељу да се захвали свима који су увеличали ово дружење својим присуством и који су на разне начине подржали поменуту иницијативу. Посебно хвала дамама које су биле задужене за кухињу међу којима се могу издвојити Рада Миљуш, Јелка Даниловић, Снежана Драгичевић, Сава Пекић, Гордана Иванчевић, итд.

Посебно хвала и управама ЦШО Свети Сава као и повереништву ЦШО Свети Ђорђе, на челу са господином Бранком Лаићем и госпођом Горданом Иванчевић на свој указаној подршци.

Немогуће је не истакнути и Његово Преосвештенство Епископа Аустралијско -Новозеландског господина Иринеја као и пароха са Фарер-а Оца Горана Ћећеза са чијим благословом је организивана Божићна забава.

Искрено хвала, у име омладинске групе као и у име грађана Краљева, и свим индивидуалцима и организацијама које су уручиле финансијску помоћ као и физичку помоћ кроз учешће у припремама и свим представницима српске заједнице у Канбери који су се одазвали апелу.

Позивамо омладину да се придружи нашем раду како бисмо у што већем броју наставили да штитимо интересе српске заједнице у Канбери и у отаџбини и како бисмо одржали нашу веру, језик и обичаје преносивши их на будуће генерације.

За више информација у вези са радом Удружења Српске Православне Омладине (енг. SOYA) у Канбери, молимо вас да се обратитe координатору електронском поштом на адресу actcoordinator@soya.org.au.

"СОЈА"- Канбера

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска