SOYA на конференцији у Торонту

У суботу 20. марта у Торонту је одржана друга по реду конференција младих лидера из дијаспоре. Уз благослов Његовог Преосвештенства Г. Иринеја Српску православну омладинску организацију Аустралије и Новог Зеланда (SOYA) на конференцији су овај пут представљали Илија Пераћ и Ана Вујанић из Мелбурна.

Било је преко 300 учесника из свих крајева света, углавном успешних младих људи који су дошли са надом да упознају своју браћу и сестре и са њима поделе своја искуства. Теме су биле разнолике, од развоја културног и духовног лидерства, преко прилика и изазова предузетништва, вештина лидерства као и личног развоја у ком су учествовали двоје представника и из Аустралије.

Представници SOYA су изнијели своје предавање на тему Дијаспора у дијаспори у дијелу програма Лични развој: Живети и бити успешан у свету као омладина. Уз њих двоје, у овом сегменту су учествовали и Др. Павле Радовановић, млади професор са Универзитета у Ватерлоу у Канади, као и Данило Мандић, кандидат на докторским студијама из социологије на Универзитету Харвард и представник Организације српских студената у иностранству (ОССИ).

Све у свему, може се рећи да је конференција прошла врло добро. Говорници су били занимљиви, омладина је имала прилику да са свима њима разговара у опуштеној атмосфери, дружење је било провокласно, створило се много познанстава која ће, за надати се, посјпешити сарању младих Срба из дијаспоре.

Илију и Ану су дочекали и угостили браћа и сестре из верско добротворне организације Косовски Завет и приредили једно заиста незаборавно искуство.
Током 4 дана проведена у Канади, представници SOYA су обишли две црквене општине: Нијагар и Оквил, у којима су имали прилике подјелити своја искуства са земљацима и учествовати на Светосавској школи у организацији Косовског завета.

Почасни гост на овим предавањима је био Мирослав Паровић, млади лидер Српског сабора Двери који је између осталог, говорио о очувању српске породице и о томе како побједити пораз. Била је заиста част слушати једног тако младог и паметног човјека и за надати се да ћемо имати прилику да га, уз друге преставнике Двери чујемо и у Аустралији .
Сојини омладиници су имали и велику част да упознају његово Преосвештенство Епископа Канадског г. Георгија и на његов позив проведу једну ноћ у манастиру Св. Преображења Господњег у Милтону.

Slika_2Користимо ову прилику да се захвалимо Његовом Преосвештенству Епископу Аустралијско-Новозеландском г. Иринеју на свој досадашњој подршци и искрено се надамо да смо испунили очекивања и доприњели бољем повезивању младих Срба Аустралије и Канаде. Велика хвала и нашим домаћинима Косовском Завету на изванредном гостопримству и организацији нашег боравка у Канади. Искрено се надамо да ћемо моћи узвратити гостопримство овим дивним људима у скорој будућности.
Хтели би овом приликом исто тако скренути пажњу свим члановима SOYA на предстојеће конференције-саборе српске омладине у матици и дијаспори.

1. Видовдански дани- 28.06.2010 у манастиру Светог Преображења Господњег, Милтон, Канада (организатор Косовски Завет)
2. Конференција младих лидера из дијаспоре- 15/16.07.2010 Београд, Србија
3. Сабор српске омладине- 6/7.08.2010 у Србији (организатор Српски сабор Двери)
4. Сабор српске омладине у Аустралији - крајем децембра 2010 у Мелбурну (организатор SOYA)

Било би пожељно да SOYA има своје представнике на сваком од ових сабора и то што више то боље. Срби у Канади су били одушевљени тиме што су представници српске православне омадине из Аусзтралије и Новог Зеланда дошли да учествују на конференцији и Светосавској школи, чиме је показано да сви радимо заједно ка једном циљу.

Ана Вујанић
Представник за односе са јавношћу
SOYA Мелбурн

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска