SOYA викенд у Аделајду

Пред скоро испуњеном биоскопском салом, у организацији српког православног омладинског покрета (енг. SOYA), приказан је, документарни филм „Косово можете ли да замислите?", прошлог викенда у Аделаиду. Међу високим званицама, поред осталих уважених гостију, био је и јавни правобранилац, министар правде и мулти-етничких питања у влади Јужне Аустралије Мајкл Аткинсон.

Желели би се овим путем захвалити свим добрим људима који су подржали овај догађај и својим доласком помогли при скупљању прихода намењених деци са Косова и Метохије.

Филм на енглеском језику говори о погрому Срба на Косову И Метохији, постављајући индиректно низ провокативних питања међународној заједници по питању повреде људских права неалбанаца на КиМ. Циљ је да се што више људи несрпског порекла упозна са овим горућим питањем. Што више политичара, академика, активиста, невладиних организација и аустралијских дипломата требало би да погеда овај потресни документарни филм, све у потрази за питањем: Шта се заиста десило, шта се дешава и шта се може још десити у јужној српској покрајини?

Уз пројекцију филма, група младих људи из Мелбурна, такође је оформила, примивши на десетине нових чланова, огранак ове организације у граду Цркава.
Мирјана Брадић, Ана Вујанић, Илија Пераћ, Горан Гамбирожа, Милијана Бојић и Јанко Николић из Мелбурна су према одлуци матичног одбора, прешли с речи на дела, решени да организују оно што је неопходно српској заједници, омладински покрет на нивоу читаве Аустралије. Они ће према сличној формули покушати да створе иницијативу и подрстрек за пријем нових чланова и у осталим градовима.

Њихова следећа станица биће Сиднеј, овог викенда, а потом Бризбеjн наредног. Своја искуства из сада већ засигурно можемо рећи града одакле је све почело омладина је пренела на најбољи могући начин својим новим пријатељима. Уз неформалан разговор и пријатно дружење, учињено је много, јер младеж изгледа тај "језик" најбоље разуме.

СОЈА је пре неколико дана регистрована на нивоу Аустралије као непрофитно омладинско удружење у саставу Епархије аустралијско-новозеландске.

Овим путем апелујемо на све црквено школске општине да кроз своје управне одборе подстакну и помогну укључавање чланова СОЈЕ у ради тих општина и да кроз одвајање средстава за омладинске пројекте доприносе развоју свести и очувању националног и културног идентитета у правом смислу те речи.

Нажалост, ово у прошлости није био случај. На делу је масовна асимилација, пошто је општепознато да велика већина деце талентима и амбицијама превазилази садржаје који им се тренутно нуде од стране цркве ношколских општина, спортских и других српских организација у Аустралији. Црква, као стожер српске заједнице у Аустралији, у овом случају црквено школски одбори који на локалном нивоу одлучују о пројектима који ће бити подржани морају имати на уму да је конкретна помоћ преко потребна.

Тек након што се постигне успешан однос међу члановима Соје, не само на локалном нивоу, већ и на простору читавог континента, можемо се надати озбиљнијим пројектима, где би следећи узор Бориса Малагурског режисера докуметарног филма, омладина радила на очувању идентитета и вере православне овде где живи, учи и ради. До тада неопходно их је подржати.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска