Спасовдан је круна свих празника Господњих

Празник Вазнесења Господњег је прослављен архијерејском Литургијом у манастиру Ђурђеви Ступови, коју је, уз саслужење братства манастира и свештенства Архијерејског намјесништва беранског, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије.

Празничном богослужењу је присуствовао велики број вјерника, који су се причестили најсветијим тајнама Тијела и Крви Христове.

Велики празник Цркве Божије сабраном народу честитао је Епископ Јоаникије, који је, између осталог, казао да Вазнесење Христово представља круну и пуноћу празника Господњих.

“Свети празник Вазнесења Христовог можемо сагледати као пуноћу празника Господњих. Ако је Божић почетак и коријен свим Господњим празницима, онда је празник Вазнесења Христовог завршетак и круна празника Господњих. Кроз десет дана слиједи, наравно, још један велики празник, празник Силаска Светог Духа, али зашто повезујемо Божић и Вазнесење – јер се први пут у историји спасења рода људског догодили да на Божић сиђе Бог, а, такође, на овај празник први пут се догодило да на Небо узиђе човјек, што све треба схватити у оквиру Јеванђења Христовог.“

“Господ Исус Христос је сишао на ову земљу као Богомладенац, као Дијете младо, Предвјечни Бог, а узишао је на Небо четрдесети дан послије Васкрсења, као Син Божији, као истинити Бог, као истинити човјек. Важно је нагласити да је узнесена људска природа у Христу и сједи са десне стране Бога и Оца, а када кажемо са десне стране Бога и Оца, то се не говори само у неком просторном смислу, него је десна страна, страна највеће части и највеће славе. И ту је наша природа, људска природа смјештена благодарећи Христовом у дјелу спасења и искупљења,“ нагласио је Његово Преосвештенство Владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка