Спасовдан - слава вароши Уб

Спасовдан - слава вароши Уб
Спасовдан - слава вароши Уб
Спасовдан - слава вароши Уб
Спасовдан - слава вароши Уб

- Ово је догађај којим наш Спаситељ, Исус Христос, пролази изнад космоса ка свом Оцу, отварајући нам врата Царства Божјега, речи су Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина из надахнуте проповеди у убском Световазнесењском храму, на дан крсне славе храма и вароши Уб.

Спасовдан у Убу одувек је био свечано слављен, и у најгора времена, али ове 2012. године Господње, било је посебно, јер је ово прво празновање Вазнесења Господњег након освећења 18. септембра 2011. године, и приношења Господу Богу на служење храма Христа Спаситеља.

Молитвено славље почело је дан пре великим бденијем које су служили о. Горан Анђелић из Ваљева, и о. Милан Васиљевић из Лајковца, уз појање убских вероучитеља и богослова. Сам дан Спасовдана започео је свечаним дочеком Епископа од стране тамнавског свештенства, представника Општине, омладине обучене у народне ношње и верујућег народа, после чега је започело евхаристијско славље. Свету службу Божју служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин уз саслуживање намесника тамнавског о. Митра Миловановића, протојереја-ставрофора, игумана Светог Каонског манастира архимандрита Арсенија, игумана манастира Јовање архимандрита Михаила, архимандрита Данила, протосинђела Георгија из манастира Лелић, протојереја-ставрофора Љубисава Аџића, протојереја-ставрофора Мирослава Петаковића, протојереја-ставрофора Предрага Драгићевића, и протонамесника: о. Небојше Миливојевићa и о. Александра Ћосића који су на Литургији произведени у достојанство протојереја ђакона Дејана Трипковића,. За појање био је задужен Хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина са благопријатним руским напевом. Пред крај Литургије, Епископ Милутин је оредном Светог владике Николаја, који додељује Српска православна Епархија ваљевска, одликовао г. Милована Јовановића, власника фирме „Флеш“, за исказану несебичну љубав према Цркви и његовим односом према њој. Господин Милован Јовановић је овогодишњи носилац и Спасовданске награде коју додељује Црквена општина Уб.

После Свете Литургије Владика Милутин је повео, једанаеста по реду после њеног обнављања 2001. а укинуте од стране комунистичког антицрквеног режима, Литију градским улицама. Затим је уследило резање славског колача и освећење славског жита, и на крају културно-уметнички програм – рецитал, појање духовних песама и играње народних кола из Тамнаве – у ком су учествовала деца и ученици веронауке убске Гимназије, Техничке и Основне школе и Хор „Свети Серафим Саровски“.

Извор: Епархија ваљевска