Спасовдан у Мачви

Сваки путник који је путовао путeм Шабац-Богатић кроз Мачву није могао да не примети у центру села Узвећа цркву Вазнесења Господњег и складно уређену порту. Црква је почета да се гради још 1938. године, да би тек 1978. године била завршена и освећена. Село је припадало парохији шеваричкој, а 1995. године формирана је посебна парохија која обухвата Узвеће и део Табановића.

На парохију је 2007. године постављен о. Илија Исаиловић, који се прихватио да настави рад својих претходника, заједно са благочестивим народом, који и поред свих мука и недаћа које га сналазе, хоће да помогне своју Цркву. По завршетку грађевинских радова на храму, црквеном дому и у порти, позвали су свог Епископа шабачког Г. Лаврентија, да им буде драги гост на храмовној слави, и Преосвећени се, као и много пута до сада, када је у прилици, радо одазвао.

На Светој архијерејској литургији присуствовало је доста верних, а нарочито деце, што је Епископ у проповеди похвалио и упутио им очинске поуке за даљи духовни живот. За свој труд о. Бранко Симића, парох у пензији је одликован напрсним крстом, о. Илија Иасиловић чином протонамесника, а ЦУО ЦО Узвеће, председник општине Богатић г. Раденко Петрић и домаћин славе г. Драган Симић похвалницама. Ово је пример свима, како се слогом и радом постиже, да на месту где су некада били у коров зарасли зидови, сада блиста духовни центар на понос верног народа Узвећа.

Н.Б.