Спасовдански литургијски фестивал

Већ трећу годину за редом, уочи Спасовдана, у жарковачкој цркви Светог Вазнесења Господњег са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, организује се Спасовдански литургијски фестивал.

Ове године фестивал ће бити одржан у суботу уочи Спасовдана, 28. маја 2011. године.

Фестивал почиње у 9 часова и трајаће до поподневних часова. Сабрање ће започети Светом Архијерејском Литургијом коју ће служити Његово Преосвештенство викарни Епископ хвосатнски Г. Атанасије, а наставља се низом активности које афирмишу стваралаштво и заједништво. Читава порта жарковачке цркве је претворена у изложбени простор. Изложени су ликовни радови ученика, затим радови ученика спец. школе Св. Сава са Умке; на импровизованој сцени представљају се ученици изводећи различите сценске наступе - свирање, певање, рецитације и сл. У склопу фестивала се одигравају и различите спортске и друштвене игре.

Литургијски фестивал је осмишљен да афирмише темељне људске вредности.

Основни задаци овог фестивала су изградња литургијског етоса у сваком учеснику кроз непосредне литургијске активности, као што су: активно учествовање на Св. Евхаристији, заједничка трпеза, заједничке уметничке активности и заједничке друштвене активности. Током Фестивала прикупљају се новчана средства за неког од ученика са Општине, за неопходно лечење.

Увођењем евхаристијске егзистенцијалне перспективе у живот најмлађих кроз Литургијски фестивал, остварује се основни циљ фестивала: да учесници развију свест о другом као ближњем и као подједнако важном.

Литургијски фестивал кроз остваривање својих циљева и задатака не унапређује само Верску наставу, већ пружа значајан допринос и широј друштвеној заједници.

У организацији Литургијског фестивала учествују вероучитељи, ученици са веронауке, свештеници са Чукарице, као и родитељи ученика. Такође, у организаији фестивала значајну улогу има и локална самоуправа. Без помоћи ГО Чукарица одржавање самог фестивала практично би било немогуће. ГО Чукарица је својим издашним прилогом од 100.000,00 динара, као и сваке године до сада, омогућила да, на радост свих, ова манифестација буде и ове године одржана.

координатор Стручног већа
ОШ за Чукарицу и Раковицу,
Драган Даниловић