СПЦШО Свети Стефан из Кизбора организовао Сретењски вашар

Српска православна Црквено-школска општина Свети архиђакон Стефан из Кизбора је одржала још један (17. по реду) успешан Сретењски вашар. То је био празник за децу и још једна прилика да се око Сретења сретну браћа по вери и крви на већ традиционалном вашару. Био је то огроман и на крају успешно обављен посао. Захвалност припада свима који су радили. На вашару је скупљена одређена сума прилога за жртве пожара у Викторији, а пошто није довољно велика скупљање се наставља. И сама ЦШО ће издвојити једну значајну суму за прилог. То нам је света хришћанска дужност, без обзира на непоштен и пропагандни став званичника и медија, ових година, у односу на нас Србе.

Поред много лепих ствари у току дводневног окупљања била је и једна веома ружна. Наиме, неко је у суботу 14. фебруара, првог дана вашара, стављао на аутомобиле примитивно написане, непотписане пашквиле против нашег надлежног Епископа и неких млађих свештеника, и то оних на којима ће остати наша црква у Викторији. Још су се бунили и за минималну цену улазница за покриће заиста великих трошкова.

Тако раде само непоштени људи, то је заиста кукавичје јаје. Поштени људи пишу истину и потписују се правим именом и презименом, што овде није био случај.

У одговору на то рекао бих да наш епископ за нас није више Мирко Добријевић, није такозвани, него је Епископ Иринеј, канонски епископ, постављен на Епархију од светог Патријарха Павла и Светог архијерејског сабора. Уједно је човек високог образовања, зналац језика и познавалац емиграције и ситуације, што није био случај са досадашњим епископима. Уместо да будемо сви срећни и поносни, неки се свесрдно труде да га разапну. Рекао бих: Тешко онима који дижу руку на слугу Божјега. Боже опрости им јер не знају да раде ђавољи посао и нека се овај грех који вапије на небо не пренесе на њихово потомство.

Епископ не продаје цркве, он гради нове и оснива нове парохије. Уосталом, Аустралија је правна држава и имовину може продавати само власник исте, а и по нашем Уставу виша инстанца нема право на имовину ниже. Ову празну флоскулу о продаји имовине слушам већ 35 година. Раскол не прави Епископ, него они који иду у раскол. Иоле паметни Срби верници не треба да се свађају са расколницима - на крају то су ипак наша залутала браћа, али нипошто не треба да иду код њих нити да их помажу; не треба да навлаче грех и проклетство на себе и своју децу. Могу једино да се моле Богу за њих да се врате у крило мајке Цркве.

Мора се признати да је Епископ Иринеј храбро расекао загнојену рану да истече и да се зацели. Он позива све вернике, обе епархије, у потпуно канонско јединство свете Цркве у Аустралији : једна црква, један народ, једна епархија, један епископ. Онај ко ради супротно, ко разједињује цркву и пише непотписане пашквиле, без обзира да ли је забринути или не, мора бити или малоуман, или заведен или да прима новац од неког.

Они који финансирају антисрпске ствари и разбијање Срба у самој Србији, чак и у време ове финансијске кризе, имају довољно новца и за стварање новог раскола. Ко има уши да чује, нека чује.

Протојереј о. Чедомир Видеканић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска