Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан

Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан
Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан
Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан
Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан

Припадници Специјалне бригаде Војске Србије обележили су 27. јануара 2019. године крсну славу те бригаде у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, а Војна гимназија свечано је обележила своју славу у школи на Топчидеру.

Министар одбране г. Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је обележавању крсне славе Специјалне бригаде Војске Србије.

После Литургије и ломљења славског колача, у присуству команданта Специјалне бригаде бригадног генерала др Мирослава Талијана и припадника Специјалне бригаде, министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су и полагању венца у спомен-соби у касарни „Растко Немањић“.

Специјална бригада већ 13 година обележава Савиндан, празник Светог Саве, највећег српског светитеља и народног просветитеља, као своју славу.

У панчевачком Дому Војске, припадници Специјалне бригаде своју славу обележили су и културно-уметничким програмом.

Војна гимназија обележила је школску славу - Савиндан, у част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског Архиепископа у свечаној сали те школе на Топчидерском брду у Београду.

На свечаности је преломљен славски колач у присуству професора и ђака и свештеника Војне гимназије потпоручника Славка Папића.

Потпуковник Александар Антић у име Војне гимназије и Средње стручне војне школе поздравио је окупљене и честитао славу ученицима и наставницима, нагласивши значај обележавања Савиндана.

-Свети Сава, утемељивач Српске Цркве и школе, двоструки је узор - као просветитељ, али и као морална вертикала свих нас, истакао је потпуковник Антић и позвао наставнике и ученике да и даље следе пут који је Свети Сава трасирао.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, са члановима колегијума, представници управа Министарства одбране и Војске Србије, пензионисани припадници Војне гимназије, као и професори и ученици Војне гимназије.

Ђаци Војне гимназије, после ломљења славског колача, поводом празника традиционално су за све госте извели приредбу и културно-уметнички програм.

Извор: mod.gov.rs