Специјалне награде Председника Белорусије за духовну обнову

У Председништву Републике у Минску 10. јануара 2017. године одржана свечаност уручења награда Председника Републике Белорусије за духовну обнову, што је специјална награда посленицима културе и уметности. Такође је уручена и белоруским олимпијским спортистима. Свечаности је присуствовао Митрополит мински и заславски г. Павле, Патријаршијски ехзарх све Белорусије. Присутни су били и архијереји и свештенство Белоруске Православне Цркве, директори и сарадници државних установа и друштвених организација, представници науке и културе, као и гости.

Свечаност је отворио председник Републике Белорусије А.Г. Лукашенко, који је у свом поздравном говору рекао и следеће: -Сваке године ових јануарских дана сусрећемо се са изванредним људима, са онима који исцељују наше душе, који служе милосрђу, добру и лепоти. Белоруски Председник је истакао да је историја пружила нашим људима ствараоцима јединствену прилику – да у белоруски народ унесу хармонију, јер управо захваљујући вама, оваплотила се замисао наших предака - да изграде прву у историји независну белоруску државу. Данас је наш заједнички задатак да очувамо земљу и да је предамо другим нараштајима као слободну и независну, додао је Председник.

У наставку је председник Лукашенко уручио награде. У име награђених захвалила је директорка државне установе Републички рехабилитациони центар за децу инвалиде Л.Р. Кондрашова. Поздравно слово је упутио Митрополит мински и заславски г. Павле, који је рекао да је уручење награда председника Белорусије важан догађај у историји Белорусије. Према мишљењу овог архијереја свечани чин сведочи о томе да се хармонија и напредак у друштву могу изграђивати једино на основу високих духовно-моралних вредности. Митрополит Павле је такође пожелео да се у новој 2017. Белорусија развија као мирна и напредна земља, и призвао је Божји благослов за све оне који се на том послу труде.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)