Споменици са листе Унеска приоритет

Брига о споменицима са листе културне баштине Унеска је један од приоритета државе, изјавио министар културе Небојша Брадић. Током ове године, рестаурације у манастирима Сопоћани и Ђурђеви ступови.

Брига о споменицима, уписаним на листу светске културне баштине Унеска један је од приоритета државе, изјавио је министар културе Небојша Брадић, приликом недавне посете манастирима Сопоћани и Ђурђеви ступови. По препоруци Унеска, ове године у манастиру Сопоћани, биће урађена рестаурација три саркофага која се налазе у цркви: краља Уроша, краљице Ане и Јоаникијев саркофаг, рекла је архитекта Невена Дебљановић-Ристић. br

"Лако је уочљиво колико су девастирани, а сачињени су од оригиналних делова и никада није рађена њихова рестаурација, осим на Јоаникијевом саркофагу, на коме је рађена делимична рестаурација", рекла је Дебљановић-Ристић.

Архитекта Невена Дебљановић-Ристић казала је да ће током ове године бити урађена и адекватна расвета, додавши да је за споменик који се налази на листи светске културне баштине неопходна специфична врста расвете, како у унутрашњости цркве, тако и она која ће осветлити манастир и цркву са спољашње стране.

"Рестаурација и реконструкција камене пластике, односно шест прозора који се налазе у централном броду цркве и прозор у олтарској апсиди, биће урађени према оригиналним елементима који су нађени у овом здању", рекла је Дебљановић-Ристић.

Она је додала да ће завршити и знаковне путоказе на којима ће бити истакнуто да су те наше светиње уписане у листу светске културне баштине који недостају и другим манастирима и да ће се радити на реконструкцији манастирске трпезарије према њеном првобитном изгледу.

Заштита културног пејзажа од дивље градње

Директорка Завода за заштиту споменика у Краљеву Гордана Тошић најавила је да ће током ове године завршити радове на лапидаријуму манастира Ђурђеви ступови нагласивши да се на кулама, које су основно обележје тог здања, неће радити, за сада, зато што није позната њихова тачна висина. Тошићева је указала на проблем зоне између манастира и Петрове цркве која је угрожена дивљом градњом. "Оно на чему инсистирамо је формирање културног пејзажа и заштите те зоне, а Завод је, према договору са Министарством културе урадио елаборат који се односи на зонирање овог простора, у оквиру којег је сваки објекат јасно убициран, добио је свој картон и предвидели смо мере заштите", рекла је Гордана Тошић.

На листи светске културне баштине налази се Студеница, од 1986, Стари Рас са Сопоћанима, од 1979. године. Ту су и четири споменика на Косову и Метохији: манастир Високи Дечани који је на листу уписан 2004. године, а 2006. су му као угрожена културна баштина додати и манастири Пећка патријаршија и Грачаница и црква Богородица Љевишка.

Гамзиград, односно Ромулијана, једини је од наших археолошких локалитета на Унесковој листи и он је уписан 2007. године.

Министарство културе је, за те знаменитости, издвојило 15 милиона динара, а укупна средства којима располаже Републички завод за заштиту споменика, на основу плана рада Завода за 2010. годину је 44 милиона.

Извор: РТС