Споразумом до нових књига

Дана 22. марта 2017. године у Подгорици је потписан споразум између Српског националног савјета - Књижевна задруга и Удружења књижевника Црне Горе. Овај документ потписали су предсједници организација, др Момчило Вуксановић и Новица Ђурић.

-Имајући у виду значај, положај и досадашњи вишегодишњи допринос унапређењу и развоју књижевности, уопште литературе, Српски национални савјет у Црној Гори (Књижевна задруга) и Удружење књижевника Црне Горе овим споразумом само су потврдили досадашњу добру сарадњу и њиме исказали обострану жељу и интерес да раде на даљим заједничким пројектима, рекао је након потписивања споразума Вуксановић.

Он је додао да је споразумом потврђена сарадња на очувању националног идентитета кроз заједничко дјеловање усклађено са потребама друштава и пројектованим развојем Књижевне задруге и Удружења књижевника Црне Горе. -Како је то и прецизирано Споразумом о међусобној сарадњи, Савјет ће сопственим средствима, у 2017. години штампати двије књиге (поезија и проза) по избору Удружења књижевника Црне Горе, казао је Вуксановић.

Након потписивања споразума, представник Савјета, писац Ђорђе Брујић, рекао је да је ова организација спремна ”да удовољи захтјеву о штампању и треће књиге”. -Ријеч је о томе да би УКЦГ-у финансирали и трећу књигу, односно писцима не старијим од 27 година њихову прву књигу. На тај начин УКЦГ остварило би своју замисао да подстакне младе ствараоце да што активније стварају, појаснио је Брујић.

Захваљујући се Вуксановићу и Савјету, предсједник УКЦГ, Новица Ђурић, рекао је да је Књижевна задруга једина институција која је штампала књиге члановима овог удружења и на тај начин кроз остале споразуме које је Савјет потписао са најугледнијим издавачима у региону укључила књижевно удружење у највећу и најзначајнију породицу издавача и институција културе, као што су Матица српска из Новог Сада, Српска књижевна задруга из Београда, КД Просвјета...

-Они којима је обавеза да помажу раду најстарије књижевне организације једино је важно да помажу оне институције у којима остварују личне интересе и форсирају оне са веома сумњивим талентом. Зато ће УКЦГ за књигу поезије и прозе, као и за прву књигу ствараоцу до 27 година расписати јавни конкурс и именовати компетентни жири који ће одабрати најбоље рукописе и штампати их. Те књиге и остале којима је издавач Удружење излагаћемо на штанду Савјета - Књижевне задруге на сајму књига у Београду, поручио је Ђурић.

Писци Милица Краљ, Перивоје Поповић и Тодор Живаљевић Велички казали су да је овај споразум круна вишегодишње сарадње УКЦГ и Савјета - Књижевне задруге и да је то још једна прилика да се писцима омогући да оно што стварају дође и до читалаца, поручивши да су књиге чланова УКЦГ у самом врху по оцени угледних књижевних критичара, а по третману црногорског Министарства културе намјерно заобиђени и прећутани.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка