Срамота за човечанство

Данас је Светски дан борбе против глади. Број гладних у свету и даље расте, посебно у Африци, у земљама јужно од Сахаре. Најновији извештаји показују да се ситуација није побољшала.

гладЗа оне најсиромашније међу сиромашним, 2008. година није донела никакво побољшање, каже Јоахим фон Браун, директор Међународног истраживачког института за политику исхране, чије је седиште у Вашингтону. И мада је, према његовим речима, у појединим земљама као што су Перу, затим Бразил и Вијетнам, ипак дошло до извесних побољшања, у свету је број гладних у претходној години износио 925 милиона.

"У овој, 2008. години, за сада још увек нема тачних података; међутим, према нашим проценама број гладних се повећао за 75 милиона, дакле 2008. година је за гладне у свету била веома лоша година", каже Браун.

Повећање цена узрокује глад

гладГлавни разлог за то је повећање цена основних животних намирница, што пре свега погађа Африку, посебно земље јужно од Сахаре. Највише је погођена Демократска Република Конго, затим следе Еритреја и Бурунди. Иако је само једна од ових земаља смештена на неплодној пустињској земљи, пољопривредни потенцијали нису довољно искоришћени.

Последице финансијске кризе

Тренутна финансијска криза у свету је за оне најсиромашније донела краткорочно олакшање, јер је дошло до смањена цена пољопривредних производа. Но то је, како истиче Браун, само једна страна медаље: "Други аспект финансијске кризе је тај да ће сада бити много теже да се мобилише дугорочни инвестициони капитал за неопходне аграрне инвестиције те инфраструктуру у земљама у развоју."

Људи нису криви што су сиромашни

гладПредседавајућа Организације за помоћ гладним у свету Ингеборг Шојбле је у Берлину изјавила: "У свету има скоро милијарду људи који немају шта да једу, то је срамота за човечанство. И за разлику од банака, ти људи нису криви за беду у којој живе."

Према мишљењу Ингеборг Шојбле, богате земље би годишње требале да инвестирају најмање 10 милијарди евра за развој пољопривреде у најсиромашнијим земљама. Поред тога морали би се остварити поштени трговински услови. Ингеборг Шојбле тврди да се за гладне у свету мора припремити пакет спашавања.

Нина Веркхојзер

Извор: www.дw-wорлд.де