"Србија земља фресака" у Паризу

Избор фресака из фундуса Гелерије фресака у Београду биће представљен у Паризу. Поставка названа "Србија земља фресака" до сада гостовала у Стразбуру, Клагенфурту и Љубљани.

У четвртак, 29. априла, у Српском културном центру у Паризу, биће отворена изложба Србија, земља фресака. Током наредна два месеце посетиоци ће имати прилику да виде 13 копија фресака, одливаке камене пластике, као и две макете ентеријера манастира Сопоћани и Милешева.

Многобројни манастири, настали у периоду од 12. до 15. века, представљали су духовна уточишта и расаднике уметности, али и темељна упоришта будућих институција модерног друштва.

Током овог раздобља формирана је основа за процват аутохтоне културе, настале спајањем утицаја романичке и готичке уметности у сфери архитектуре и скулптуре, са византијском уметношћу и сликарством.

Фреске као репрезент Србије

Средњовековну уметност српског поднебља могуће је представити на много начина, али су фреске и камена пластика свакако њен најрепрезентативнији и најречитији вид. Тако ће париској публици бити представљена чувена фреска "Богородица са Христом хранитељем" из Богородице Љевишке.

Сликарски програм Дечана ће бити представљен фреском "Свети Ђорђе", Грачанице - ктиторским портретима краља Милутина и краљице Симониде, Сопоћана - фрагментом комозиције "Рођење Христово", а цркве светог Димитрија из комплекса Пећке патријаршије - сценом "Рођење Богородице", стоји у пропратном тексту изложбе.

Као материјално сведочанство једног минулог времена, фреске уједно представљају и ванвременски код за разумевање судбине једног народа, његове духовности и идеологије. Осим религиозног аспекта, ове фреске биле су и остале симбол духовне и државне самосталности средњовековне Србије, а данас представљају суштински део српског културног идентитета.

Изложба Србија, земља фресака, која је први пут реализована 2007. године када је представљена у Стразбуру, а затим у Клагенфурту и Љубљани, јесте ауторска изложба магистра Бојана Поповића, управника Галерије фресака у Београду.

Извор: РТС