Средопосна недеља у Карловцу

Средопосна недеља у Карловцу
Средопосна недеља у Карловцу
Средопосна недеља у Карловцу
Средопосна недеља у Карловцу

У четврту недељу Великог поста, када наша Света Црква прославља Светог Јована Лествичника, служена је света архијерејска Литургија у карловачком Саборном храму. Евхаристијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење свештенства при Саборном храму, протонамјесника Горана Славнића и протонамјесника Предрага Сушића.

У својој бесједи по окончању сабрања, епископ Герасим је поучио присутне о значају Светог Јована Лествичника, који је био монах отшелник, а потом игуман Синајског манастира: -Свети Јован Лествичник у свом најпознатијем дјелу Небеска Лествица описује врлине и пороке, монашки живот и природу потпуног бестрашћа, које се сматра за идеал хришћанског савршенства. То је спис састављен из тридесет поука: као што је потребно да човек проживи тридесет година од свог рођења како би постао зрео – по мјерилима оног доба – тако је и монаху потребно да прође тридесет ступњева у свом подвигу да би достигао савршенство.

-Идеја Лествице, тог ступњевитог узрастања у духовном савршенству, узета је из познатог старозавјетног виђења праоца Јакова. Симболички, Јаковљева лествица, која стоји на земљи, а врхом дотиче небо, по којој се анђели Божји пењу и силазе, и на чијем се врху налази Господ, треба да означи човјеков пут ка висинама божанског савршенства, везу између неба и земље, пут на којем човјека прате анђели Божји и који има сасвим одређен циљ: самог Господа Бога, подсетио је епсикоп Герасим.

Извор: Епархија горњокарловачка