Сретење Господње прослављенo у храму Светог Василија Острошког у Шапцу

Сретење Господње прослављенo у храму Светог Василија Острошког у Шапцу
Сретење Господње прослављенo у храму Светог Василија Острошког у Шапцу
Сретење Господње прослављенo у храму Светог Василија Острошког у Шапцу
Сретење Господње прослављенo у храму Светог Василија Острошког у Шапцу

Представљен пројекат крстионице са звоником по узору на Горњи манастир Острог.

На празник Сретења Господњег светом Литургијом у храму Светог Василија Острошког у Шапцу началствоао је протојереј-ставрофор Иван Јанчић уз саслужење протонамесника Хаџи Милана Танасића (манастир Сланци код Београда) и Миливоја Пајића.

У беседи током торжествене Литургије, на коју су верници дошли организовано из Београда, Новог Сада, Републике Српске, протонамесник Миливој Пајић позвао је да се вратимо изворном, молитви и посту, и да се потрудимо испунити заповести које су нам задате, те да уложимо више труда и  не одустајемо изговарајући се наводним разлозима.

После Литургије отац Иван је представио пројекат  цркве крстионице са звоником по узору на Горњи манастир Острог.

Сам храм посвећен Светом Василију Острошком устројен је 2001. године, а у порти је парохијски дом са две сале. Добијањем земље за уређење порте створено је "острво од земље" на северозападној страни порте и на том простору ће бити мала крстионица од 50 квадрата, по узору на Горњи манастир Острог. 

Пре три године је кренула реализација захваљујући сарадњи са Управом Казнено-поправног завода, где је изграђена и једна капела за потребе лица на издржавању казне. У КПЗ су израдили макету -копију Горњег манастира Острога.

Аутори пројекта су Ања и Милутин Милановић из  Београда, у сарадњи са  дипл. грађевинским инжењером  Николом Кргушићем, који је урадио статички пројекат.  На пролеће се настављају радови на овом објекту, који ће по завршетку бити прави комлекс за духовне и културне потребе верног народа који ће Божји угодник Василије Острошки окупљати.

За трпезом љубави представљене  су две књиге: Јасеновачки логор и Бела марамица   аутора др Николе Николића, Хрвата, противника усташког режима, сведока злочина у самом логору. Први пут је књига Јасеновачки логор  објављена 1948. године (издавач: Наклада, Загреб) и поновљена је у неколико репринт издања.

Књига Бела марамица говори како су спасавана деца Поткозарја; она излаже сведочанство о томе др Николића  и спомиње Дијану Будисављевић која је великим трудом спасила 12.000 Српчића.

О књигама су говорили  издавач Мирослав Дамјановић,  новинар Дарко Мировић и историчар др Јован Пејин.

Дан су песмом Мике Антића "Бесмртност" употпунили глумац Шабачког позоришта Бранко Ђурић и песникиња и сликарка из Шапца Наташа Радосављевић, а етно песме су певале младе средњошколке, чланице ансамбла Јефимија.

у 15 часова служена је Света тајна јелеосвећења. 

З. Зец