Сретење Господње у манастиру Клисина

Празник Сретења Господњег прослављен је свечано и радосно у манастиру Клисина, Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бихаћко петровачки Г. Хризостом уз саслужење протосинђела Венијамина, протонамјесника Слободана Вишекруне и јерођакона Јелисеја.

Пред сам почетак Св. Литургије, Еп. Хризостом рукопроизвео је чтеца монаха Теофила, иначе сабрата манастира Клисине, у чин ипођакона, а у току Литургије рукоположио и у чин ђакона.

Након освећења и ломљења славског колача, Вл. Хризостом честитао је свима присутнима празник Сретења Господњег, а братству манастира и благодатно обновљење обављањем свете Тајне свештенства. У својој беседи поучио је верни народ о томе зашто је Сретење било толико важно за спасење људскога рода.

'Праведни Симеон који је у Сретењу добио познање Бога, препознао је управо Онога који му је казао да неће видети смрти док не прими на руке своје Месију, Спаситеља света. У Сретењу се десило познање Бога'.

'Сви Свети Оци кроз векове, како у Старом завету пророци, тако и у Новозаветној Цркви, увек су учили и уче да је циљ човеков познање Бога. Познати Бога управо онаквог какав Он јесте'. 'Од Сретења почиње свет да познаје Бога, као Бога љубави, Бога који је себе понизио до толике мере да је чак био и разапет на Крсту, да је био погребен, из љубави према човеку. То је смисао овог празника којег ми данас прослављамо и нека би Господ нам дао пуно снаге и мудрости да управо размишљамо увек о празнику и догађају, не само да га славимо махинално или само пратећи, него да размишљамо, да питамо, која је то најдубља суштина празновања празника господњих и других Светих у нашој цркви',рекао је Владика.

С обзиром да је данашњи празник Сретења пао у Недељу блудног сина, владика Хризостом је такође потсетио на ове припремне и уводне дане поста, те да у њима и размишљамо о покајању, о милости и доброти Божијој.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка