Српска Црква и народна песма очувале идентитет Срба у Албанији

Павле Брајовић добитник признања за животно дело

Академија Иво Андрић је основана 19. априла 2001 године на иницијативу Радомира Смиљанића у крилу УКС по угледу на АКАДЕМИЈУ ГОНКУР у Француској или ГЕТЕ ИНСТИТУТ у Немачкој.

Признање Академије Иво Андрић за изузетне заслуге у очувању српског идентитета, културе и језика додељено је у Канцеларији за дијаспору 23. априла 2013. председнику удружења Морача-Розафа из Албаније господину Павлу Брајовићу.

За обнављање и оживљавање српске културе и језика у Скадру, које је само народна песма и Српска Православна Црква очувала, данас је заслужан Павле Брајовић од кога смо, уз речи захвалности, чули да се после 74 године у Албанији поново учи српски језик:

"Из све душе  свима захваљујем. Необично сам задовољан што неко мисли на нас Србе у Албанији. Имам несебичну подршку, јер сви око мене и у Албанији и у Србији, са којима контактирам, имају свој допринос. Да није било и овога признања и Канцеларије за дијаспору, и наш рад би био незапажен. Дошао је дан када можемо да кажемо шта хоћемо, када можемо и да се докажемо ко смо и шта смо, да се не губимо, иако смо били изгубљени већ скоро стотину година.

Обележили смо Сто година ослобођења Скадра, јер то је права наша историја о којој нико није бринуо. Али Господ је уредио да се, захваљујући нашој славној Цркви, Митрополиту црногорско-приморском господину Амфилохију и патриотама нашег народа из Србије, овај јубилеј обележи у децембру 2012. у храму Свете Тројице у месту Врака крај Скадра, и парастосом за десет хиљада палих наших војника, на Брдањолу. 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је помогао да се реализују наше идеје да се учи српски језик. Када о овоме говоримо у Београду, можда многи не могу да верују да је то могуће. Ми се учимо српском језику, црквеном животу, култури. Довољно је да кажем да смо последњим обиласцима утврдили да је на простору Албаније преко пет-шест цркви у Скадру, али се не обнављају јер су православне, српске; ми имамо и стари град, Сардонију, са 12 цркава, 365 олтара српских. ..

Ми смо видели и сликали једну од најлепших икона Светога Саве у месту где се Скендер бег венчао. До данас је то била тајна. Ово све говори у прилог нашој старини и идентитету на овим просторима. Данас, ми желимо да читамо оно што ви пишете, ми желимо да чујете оно што ми говоримо..."

У име Академије Иво Андрић, награду је лауреату Павлу Брајовићу уручио Предраг Богдановић Ци, дугогодишњи секретар УКС.

Додели награде су присуствовали из Матице исељеника: Јелена Киш, (председник), Радивој Дабић (секретар), Милан Дачовић, (дугогодишњи председник ), затим Никола Рајаковић, председник Књижевне заједнице при Центру за културу Раковица; Зоран Вучић (Издавачка фондација СПЦ Архиепископије београдско-карловачке) и протођакон Радомир Ракић. У име Канцеларије за дијаспору скуп је поздравио Симон Ђуретић.

Да подсетимо, у децембру 2012. поводом Сто година ослобођења Скадра, Издавачка фондација СПЦ Архиепископије београдско-карловачке је саблагословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, уз организациону подршку Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и секретара Одбора, Његовог Преосвештенства Епископа липљанског г. Јована,  организовала групу поклоника пут Косова и Метохије, Албаније и Црне Горе. Цео пут је планиран и реализован и са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и у сарадњи са свештенством Митрополије црногорско-приморске.

Циљ поклоничког путовања је био да се храму Свете Тројице у Враки поред Скадра пoдари Часни Крст из Јерусалима.

Митрополит Амфилохије је у цркви Свете Тројице, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, прочитао Патријархову грамату о даривању и предао Часни Крст са Господњег Гроба у Јерусалиму, који су у Враку, специјално за ову прилику, донели на дар поклоници из Архиепископије београдско- карловачке.

Један од домаћина овог сабрања је био Павле Брајовић, председник Удружења "Розафа-Морача".

Напомињемо и то да је добитник овог престижног признања за свој рад и допринос у просвећивању нашег народа, протођакон Радомир Ракић, данас на месту главног и одговорног  уредника Информативне службе Српске православне Цркве.

Зорица Зец