Српска православна црква на Сајму књига у Београду

сајамНа 13 хиљада квадратних метара, књига ће ове године, 53. пут на Београдском сајму, окупити 845 излагача.

Поред домаћих, биће представљена књижевна остварења 20 земаља, тачније 314 излагача из читавог света.

Али, шта је статистика наспрам атмосфере којом ће ове седмице у сајамским халама 1 и 14 царовати књиге и њихови љубитељи.

сајамМеђу домаћим издавачима, као и сваке године, значајно место припада Српској православној цркви. На штанду најстаријег српског издавача у понуди су сва најзначајнија издања издавачких установа епархија СПЦ.

сајамТу се, свакако, издваја књига Пост и свето причешће у Православној Цркви, Патријарха српског Г.Павла у издању Издавачког фонда Архиепископије београдско-карловачке за коју је предговор написао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

сајамТакође, значајем се издвајају још и Библијски речник који је приредио протођакон Радомир Ракић у издању куће Златоусти из Београду као и Јеванђеље препричано за децу у издању Беседе, Смисао иконе Леонида Успенског и Владимира Лоског у издању Јасена, као и монографије два манастира - Раче, архимандрита Јована Радосављевића и Рмња, Радована Пилиповића.

сајамПосле два сајамска дана већ се могу издвојити и најтраженији наслови православних издавача. Један од таквих је Калиграфија у издању Светог архијерјског синода СПЦ за коју је предговор је написао Динко Давидов а уредник је мр Слободан Милеуснић.

сајамРечи Светог Исака Сирина Оца Тадеја као и Старчеве Духовне поуке српском народу у издању куће Златоусти из Београда, Мисли знаменитих Срба истог издавача које је одабрала и приредила Данијела Антић, књига Жена-икона Цркве и благо света мр Љубомира Ранковића у издању Гласа Цркве као и иконолошки есеји У огледалу и загонетки о. Стаматиса Склириса које је 2005. објавио Православни Богословски факултет у Београду, такође су тражене књиге на штанду СПЦ.

сајам И ове године, међу најпродаванијим књигама су Пролог Светог Владике Николаја и Монах Калист.

Актуелност проблема навела је посетиоце штанда да се заинтересују и за књигу Зорана Луковића, Верске секте - приручник за самоодбрану од верских секти.

сајам Издања Српске православне црквене општине Линц као што су Азбука спасења, изреке хришћанских мудраца и животу и спасењу које је сабрао и приредио протојереј Живан Маринковић, као и Тумачење јеванђеља архимандрита Фирмилијана такође су привукла пажњу посетилаца штанда СПЦ.

сајамКао и сваке године, међу књигама за децу, опремом и садржајем издвајају се издања Дуге из Новог Сада.

Сајам траје до 26. октобра а као и увек, највећа посета очекује се у току викенда када булеваре овог јединственог града под куполама Београдског сајма преплаве љубитељи књига.