Српска школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила славу

Српска школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила славу
Српска школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила славу
Српска школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила славу
Српска школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила славу

Српска етничка школа ''Вук Караџић'' из Ст. Албанса прославила је своју славу, Светог Арсенија Сремца, у недељу, 15. новембра 2015. године, у сали цркве Светог Ђорђа у Ст. Албансу. Предивни пролећни, јутарњи амбијент, испуњен дечјим смехом и жамором у дворишту цркве, одисао је свечаним тоном. Родитељи, баке и деде, ученици и остали гости су журили да заузму своја места у цркви и да послушају још једну надахнуту проповед протојереја-ставрофора Борислава Петровића, који је након благосиљања и ломљења славског колача посветио прилично времена деци да им кроз беседу приближио значај у очувању вере.

Кроз пример паљења мале свеће на пламену друге свеће, отац Борислав је показао деци и свим присутнима у цркви снагу веровања у Бога и да је вера извор свих животних путева. Домаћини славе Никола Плакаловић и Нина Василијевић,  ученици 12. разреда, достојанствено и са осмехом су дочекивали госте у црквеној сали, послужујући их житом и колачем.

Највећа посластица присутним гостима је био дечји програм који су ученици припремили за ову прилику. Сви, од најмлађих до најстаријих су импресионирали колажом рецитација, песама, шала и драмског извођења.  Посебну пажњу публике  су  привукли ученици осмог и деветог разреда, који су уз пратњу своје наставнице, Наташе Аничић, извели музичку нумеру, посвећену обредним и обичајним народним коледарским и додолским песмама.

Богат културно-уметнички програм је пропраћен још богатијом трпезом и ручком који су послужили вредни родитељи и наставно особље школе, чиме су показали да се само заједничким радом, слогом и сарадњом могу постићи велики успеси.

Осим родитеља истакнута је несебична помоћ групе локалних бизнисмена на челу са Миланом Кожулом, који сваке године финансијски помажу школу. Такође, дугогодишњи сарадници, српски медији у Аустралији, који промовишу рад Школе и подржавају сваку њену иницијативу су се и овог пута одазвали и и својим рекламама и емитовањем обезбедили да се глас о Школи далеко чује.

Школа користи ову прилику да се јавно захвали свима који су помогли да овај дан буде успешан, посебно родитељима који су узели учешћа у припремању сале, сервирању ручка и распремању столова, као и несебичним донацијама свих присутних гостију. Такође се захваљујемо свим гостима који су својим присуством увеличали овај дан, посебно почасним гостима, протојереју Милићу Ракићу, Слободану Бенџу,  учитељици Влајки Томић из школе ''Вук Караџић'' из Кизбороа, Стани и Јовици Мирковић, власницима компаније ''Балкан Експрес'' код којих можете наручити књиге и речнике из Србије, послати новац и пакете у домовину као и купити авионске карте, уколико се одлучите да посетите завичај. Господин Бранко Јуришић и његова супруга нису били у могућности да присуствују овом догађају али заслужују јавну захвалност јер су одлучили да један део своје колекције књига поклоне и нашој Школи. Захваљујући професионалном и пожртвованом  раду наставног особља, родитеља, медија, културних и спортских организација успела да се одржи, развија и напредује из године у годину.

Српски глас, Бојка Ковачевић, Бранка Стевановић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска