Српске фреске у Бриселу

Изложба "Србија - земља фресака" биће отворена данас у Европском парламенту, у Бриселу. Пројекат је део активности Министарства културе, чији је циљ да се свету представе српска култура и наслеђе.

Изложба "Србија - земља фресака", која обухвата 13 копија фресака из најзначајнијих српских цркава и манастира, као и одливке камене пластике и две макете манастира Сопоћани и Милешева, биће отворена вечерас у седишту Европског парламента у Бриселу, најавило је Министарство културе Србије.

Изложбу организује Мистарство, у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду и Европским парламентом, а отвориће је председник Делегације Европског парламента за сарадњу с југоисточном Европом Едуард Кукан и министар културе Србије Небојша Брадић.

Поставка "Србија - земља фресака" представља сегмент фонда Галерије фресака у Београду и до сада је приказана у Стразбуру, Клагенфурту, Љубљани и Паризу.

Реч је о копијама најзначајнијих фресака из цркава и манастира, међу којима су Богородица са Христом хранитељем из Богородице Љевишке, Св. Ђорђе из Дечана, ктиторски портрет краља Милутина и краљице Симониде из Грачанице, фрагмент композиције Рођење Христово из Сопоћана, Рођење Богородице из Цркве Св. Димитрија Пећке патријаршије и друге.

Средњовековни манастири, настали између 12. и 15. века, били су духовна уточишта и расадници средњовековне српске уметности.

Као материјална сведочанства о аутохтоности српске културе и специфичног визуелног израза српске средњовековне духовности, фреске и камена пластика представљају код за разумевање српске духовности и културе, а данас, осим религијског аспекта, оне су уједно и оличење српског културног идентитета, наведено је у саопштењу Министарства културе.

Изложба је саставни део активности Министарства културе које имају за циљ да представе српску културу и културно наслеђе на међународном плану, чинећи је што видљивијом и градећи свест међународне јавности о нашем културном идентитету и вредностима.

Извор: РТС