Српске иконе у Лондону

Изложба Лондон Познати српски иконописци Бобан Вељковић и Владимир Ћетковић успешно су се представили лондонској публици на изложби „From Byzantium till today". Изложба је отворена 10. децембра 2007. године у Румунском културном центру у Лондону. Наши иконописци заједно са Румунским (Dana Codorean Berciu i Teodora Chinschi), Бугарским (Добрина Бадалова) и Кипраским (Costas i Ruta Gerasimou) иконописцима публици су представили више од 50 икона и мозаика на дрвету и стаклу.

Изложба ЛондонПублика је са одушевљењем пропратила уводно предавање историчарке уметности и галеристке Marie Andipe, која је својим предавањем увеличала тренутак отварања изложбе и упутила британску публику у детаље настанка иконографије на балкану. Љубитељи уметности посебно су запазили детаљне и прецизне радове наших иконописаца, минијатуре Владимира Ћетковића и рад са дрветом и пергаментом Бобана Вељковића.

Изложба Лондон Идеја пројекта под називом From Byzantium till today је зближавање источне и западне европске културне бастине, а настала уз залагање главног координатора пројекта Иване Петрак Вујић из удружења Human Connestions.

Изложба Лондон- Публици и љубитељима уметности у Британији желели смо да представимо себе на један нама најличнији начин прожетим православном традицијом осликаном у иконама са простора Балкана - наводи главни координатор Ивана Петрак Вујић. Она је истакла да је изложба само један у низу пројеката презентовања српске културне баштине које удружење грађана Human Connections жели да оствари у будућности.

Изложбу су подржали Министарсво културе Републике Србије, Амбасаде Србије и Бугарске у Лондону, Westminster City Council и Westminster Arts.