Српске комите 1903-1912

Књига Стевана Симића Српска револуционарна организација, комитско четовањеу Старој Србији и Македонији 1903 -1912 објављена је 1988. године. Њен тираж је одавно распродат. Књига је лепо примљена у јавности, а већи део објављен је као фељтон у дневном листу Политика. Ово, друго издање, у којем смо задржали неизмењену уводну студију Национални радник Стеван Симић и његово време, приређивача Ј. Бајића и М. Средојевића и поговор Важан историјски извор историчара Ј. Пејина, допунили смо додатком Крваве борбе српских чета по Маћедонији и њихов рад од почетка 1903. године до данас. Уверени смо да ће овај додатак, уз ово друго издање Симићеве књиге, допринети да се боље схвате сложене прилике четниковања у Старој Србији и Македонији почетком двадесетога века. Надамо се да ће ново издање Симићеве књиге, уз додатак Крваве борбе српских чета по Маћедонији, подстаћи истраживаче да се још више посвете овом значајном периоду српске историје и да га још боље расветле.

Тема ове драгоцене књиге налазила се деценијама у забрањеном делу наше повести. О њој се могло слободно и са истраживачком и националном одговорношћу писати до априлског рата 1941. године. Додуше, могло се то радити и задњих година, али до сада се на тај подухват још нико није одважио. У том контексту, књига која је пред нама добија на важности. Колико је то запостављена област наше прошлости сведочи поред осталог и чињеница да ни до данас немамо ваљан и поуздан списак комитских војвода, а о „простим" ратницима да и не говоримо. Колики је то грех према јунацима који су војевали и страдали за Србију, тешко је и исказати. Али, још је веће сагрешење према нашим потомцима.

Комите, као млади људи свесно и одважно ишли су у смрт да би заштитили наш народ у Старој и Јужној Србији, који је страдао од турских башибозука, арнаутских банди и бугарских комитских чета које су вршиле насилну бугаризацију свих православних житеља тих предела.

Овом књигом обележавамо стогодишњицу балканских ратова.

Извор: Хришћанска мисао