Српски Патријарх у Дортмунду и Есену

У недељу, 1. децембра, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је храм Светог апостола Луке у Дортмунду и Црквену општину Светог Стефана у Есену.

На светој архијерејској Литургији Српском Патријарху су саслуживали Архиепископ клински г. Лонгин из Московске Патријаршије као и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Милан Пејић, протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, старешина храма, протојереј Неђо Јањић, протонамесник Данило Радмиловић, протојереј Петар Карпински, протојереј Артемије Кузненов, протонамесник Михајло Стојичић, као и протођакон Дамјан Божић и ђакон Михаило Хилменцкап. Након Литургије, архиепископ Лонгин је упознао Његову Светост са радом Конференције православних епископа Немачке.

Црквена општина у Дортмунду основана је 1985. године са благословом епископа Лаврентија. Има две парохије. Парохијско писмо се издаје шест пута годишње. Омладина се окупља једном недељно у црквеном центру и њихово учешће у животу Цркве је у порасту. Парохија има хор који сваке недеље својим певањем улепшава богослужење. Старешина храма је протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, бивши професор Призренске богословије.

У послеподневним часовима Његова Светост је посетио Црквену општину Светог архиђакона Стефана у Есену. Српског Патријарха дочекао је старешина храма, јереј Драган Чолаковић са парохијанима. У својој беседи Патријарх је између осталог позвао српске вернике да поштују поредак и закон земље у којој живе, али да при том и очувају и не забораве своју веру, свете православне обичаје и језик Светог Саве. - Лепо је видети наш народ у Божјем храму, беседио је Патријарх српски г. Иринеј.

Црквена општина у Есену основана је 2001. године са благословом епископа Константина. Пошто још увек нема своје богослужбено место ова заједница православних Срба користи храм Римокатоличке цркве. Редовно се одржава и верска настава за децу. При парохији постоји фолклорна група. Негује се певничко појање. Парохијско писмо излази четри пута годишње.   

Извор: Епархија средњоевропска