Српски протест упућен Америци због Косова и Метохије

У тексту Ендрју Парвиса, у еминентом америчком часопису Тајм, од 21. фебруара 2008. године, описују се догађаји, од тог четвртка, са београдских улица на непристрасан начин (али ипак линкови за друге текстове са стране могу да наведу читаоца само на једну - албанску - страну).

После набрајања учесника-говорника на митингу испред Народне скупштине (посебно апострофирајући редитеља Емира Кустурицу и победника Аустралијан опена Новака Ђоковића) Ендрју Парвис, писац овог текста (уз помоћ Дејана Анастасијевића из Београда), истиче да се група од неколико стотина људи одвојила од 500.000 присутних на митингу и кренула пут амбасада САД и Хрватске. Том приликом је, наглашава аутор текста, мања група бацала каменице и молотовљеве коктеле на зграде поменутих амбасада. Затим се писац осврће на молебан испред Храма Светог Саве на Врачару и истиче подршку нобеловца Александра Солжењицина (који живи у САД-у, држава Вермонт) Србима уз позив да остану код гробова својих предака.

Затим се у тексту истичу догађаји који су се десили после протеста и молебна, и став светских и европских политичара на ту тему. Са друге стране наводе се и оне државе које дају подршку Србији у настојањима да се Косову не призна независност - Русија, Кина, Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка,... На крају се даје пресек тренутног стања и мишљења неких министара у српској Влади о самопроглашеној независности Косова.

Извор: www.time.com/time/world/article/0,8599,1715206,00.html