Српски раритети – културни догађај Трста

Изложбом у престижној галерији тврђаве „Кастело ди сан Ђусто" Срби су се италијанској јавности представили на најбољи могући начин

Изложбом „Људи светог Спиридона. Срби у Трсту 1751-1914", која је недавно отворена у престижној галерији тврђаве „Кастело ди сан Ђусто", према речима Владимира Николића, нашег генералног конзула у том граду, Срби су се италијанској јавности представили на најбољи могући начин: цивилизованошћу, памећу, ученошћу и богатством. Шетајући међу мноштвом експоната од којих су поједини непроцењиве вредности, посетиоци поставке до 4. новембра могу се вратити у најплоднија времена српске историје.

Први пут јавности су изложени Статут и Правилник Марије Терезије из 1748. године, којима Србима дозвољава вероисповест на матерњем језику. Дах љубитеља уметности застаје када угледају четири златна свећњака које је Јован Куртовић поклонио српској цркви у Трсту 1763. и сребрну облогу у рељефу за јеванђелистар са натписом на латинском и ћирилици из 1749. године.

Посебан украс једне од најбогатијих поставки у Трсту је и слика Богородице са дететом из 1869, пуна украса од сребра и злата у рељефу и драгог камења, са ћириличним натписом и сиглама, рађена техником уље и темпера на дрвету. Ово дело је богати и угледни трговац Александар Ковачевић даривао нашој цркви Светог Спиридона, једној од најлепших у Трсту.

Данашњим Србима у овом граду служе на понос и подстичу их на плоднији рад у будућности изложени портрети бродовласничких породица које су живеле у Трсту, као што су Поповићи, Гопчевићи, Ковачевићи, Фрусићи, Куртовићи, Николићи, Квекићи, Опуићи, Шкуљевићи, Ризнићи, Војновићи, Петровићи и слике њихових бродова. Истичу се и портрети краљица Јелене и Наталије Обреновић.

Ту су и пројекти старе и новоизграђене цркве Светог Спиридона, икона из олтарана којој је у позлаћеној бронзи израђена „Последња вечера", Леонарда да Винчија, дар трговца Кристофора Шкуљевића цркви Светог Спиридона из 1902. године.

Поставку обогаћује и сервис од позлаћеног сребра са ћириличним натписима, којим се и данас обавља литургија у овом храму, поклон угледних Тршћана Стефана и Ларисе Вучетић, али и кандило цара Павла Другог Петровича Романова из 1782. и Јеванђелистар са ћириличним натписима, штампан у Москви 1779, обложен црвеним сомотом са сребрним украсним рељефом, поклон цара Павла Другог Петровича Романова и царице Марије Фјодоровне.

Љубитељи раритета могу погледати читаву серију икона посвећених Богородици, које потичу из периода од 15. до 19. века и представљају елементе Венецијанско-критске школе. Посебно поглавље је посвећено оснивању и раду српске школе „Јован Милетић", назване по овом добротвору који је за њено одржавање оставио 24.000 златника.

- Неподељена је оцена тршћанске јавности да је изложба централни културни догађај њиховог града. У прилог томе говоре многобројни афирмативни прикази у медијима и коментари о њеној високој уметничкој вредности. Њом смо желели да обележимо два значајна јубилеја - 130 година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије и 140 година од прве литургије на матерњем језику. Подршку смо добили од Ренца Тонда, председника регије Фурланија и Јулијанска крајина, и Роберта Дипјаце, градоначелника Трста. Посебну захвалност дугујемо Масиму Греку, секретару за културу Трста, и Адријану Дугулину, директору тршћанских музеја, чији су сарадници изнели овај пројекат. У поставци изложбе значајан допринос је дао и Архив Србије чији су стручњаци већ дуже време ангажовани на сређивању архивске грађе Српске црквене општине у Трсту - нагласио је Николић, као један од организатора изложбе.

Истакао је да је и Република Србија препознала значај овог догађаја о чему најбоље сведочи посета премијера Мирка Цветковића, који је поставку и отворио.

- Цветковићева посета је имала и политички и економски значај јер је потврђена италијанска подршка Србији на путу прикључења у Европску унију. У контактима које је премијер остварио у области наше привредне сарадње са тршћанском регијом конкретизовано је да су приоритети путна инфраструктура, енергија и заштита животне средине. Његов сусрет са најзначајнијим привредницима овог дела Италије искоришћен је за многобројна појашњења око улагања италијанског капитала у српску привреду - нагласио је конзул Николић.

Уметници шире пријатељство Срба и Италијана

У сарадњи са градом Трстом и Српском црквеном општином наша култура у италијанском граду недавно је представљена и на концерту ансамбла „Коло", чији су чланови наступили на највећем тршћанском тргу „Unità d'Italia". У припреми су и наступи осталих уметника из Србије као што су хор „Барили", Бора Дугић, Биљана Крстић и „Бистрик", Лане Гутовић, Дивна Љубојевић и „Мелоди", Браћа Теофиловић, фолклорна група „Вук Караџић" - најавили су представници српског конзулата у Трсту.

Извор: Политика, Драгана Јокић