Стални Свештени Синод Цркве Грчке заседа у четвртак, 30. априла

Грчка црква: Ми се залажемо за одговорност, полажући наду у Бога

Стални Свештени Синод Цркве Грчке,  у свом 163. синодском периоду, састаће се у четвртак, 30. априла 2020. године. Синод ће се бавити питањима са дневног реда.

Очекује се да ће отварање цркава бити у центру пажње. Подсећа се да је план владе да прво отвори цркве за личну молитву, док ће богослужбена места бити отворена у каснијој фази за богослужења у присуству верника уз одређена правила и мере заштите.

Према изјавама портпарола Владе, „јасно је да Црква све ово време има одговоран став и да је преузела на себе одговорност доносећи тешке одлуке. Верници су се држали савета и Цркве и државе и, срећом, до сада смо изузетно добро радили по овоме.

После укидања рестриктивних мера верницима ће бити дозвољено да оду у цркву да обаве личну молитву , али питање присуства великог броја током богослужења биће могуће у каснијој етапи, надамо се, не превише далеко.

Ово је питање о коме ће се разговарати са Грчком црквом. Желео бих рећи да је и сам архиепископ Јероним у свом писму премијеру дао неке предлоге  да под одређениму словима бити могуће присуство парохијана верским службама уз посебна правила и услове “.

Поред тога, архиепископ Јероним послао је писмо грчком премијеру Кириакосу Мицотакису у којем захтева хитно отварање цркава. Према писму, које је написано после одлуке архијереја Свештеног Синода, захтева се отварање цркава за вернике у складу са мерама социјалне дистанце.

По питању отварања цркава очекују се прецизне одлуке Свештеног Синода.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ