Стање Асираца под курдском влашћу у североисточној Сирији

Дезинтеграција Сирије као последица сиријског грађанског рата створила је услове за настанак курдске аутономије у североисточној Сирији, посебно у гувернијама ал-Хасака и Алепо.  Овај регион, познат код Курда као „Ројава“ („Запад“ у Западном Курдистану), дошао је под власт Курдске социјалистичке демократске партије јединства (укратко PYD) 2012, након што је ширење грађанског рата учинило да се ослабљена сиријска држава повуче и остави ту област под контролом локалних милиција.

Преузимање северноисточне Сирије од стране PYD 2012. године често је описивано у западним медијима као „Ројава револуција“. Гуверније Ал-Хасака и Алепо  PYD сматра да су  кантони Кобани, Африн и Јазире. Марта 2016. године PYD је званично објавио своје намере да постане аутономна федерација, потез који су сиријска држава и опозиционе групе одбациле.

PYD-ова самопрокламована Аутономна Управа одржава безбедност преко Асајиша, своје полиције, и Народних заштитних јединица (YPG), које служе као њена војска. Успон Исламске државе у Ираку и Сирији у лето 2014. г. још више је утицао на ширење курдске борбе за аутономију и довело до међународног признања и подршке YPG-а, пошто су били успешни у борби против ИДИЛ-а уз подршку и помоћ Сједињених Америчких Држава. Поред њихове борбе против ИДИЛ, Аутономна Управа стекла је похвале због свог инклузивног устава, који је усвојен 2014., а који гарантује некурдским заједницама заштиту, слободу вере, и слободу да користе и подучавају свој језик. Упркос демократском и инклузивном језику који користи курдска администрација, оштро кршење људских права некурдских групација приметиле су међународне организације за људска права. Међу њима Амнести Интернешнал, који у извештају из 2015. говори о деструктивним акцијама против арапског становништва који живи у овој области.

Асирци су доживели слична злостављања. Ова етничка група углавном живи у гувернији Ал-Хасака (кантон „Јазире“ под PYD-ом, а који Асирци зову Гозарто). Највећи град у Ал-Хасаки, Камишли, сада представља де факто престоницу „Ројаве“, мада је становништво Камишлија историјски било асирско и сам град су основали Асирци док су бежали од геноцида на почетку 20. века.

Инциденти против Асираца су прикривени. Медијске куће које воде Курди, раде у прилог курдских циљева, и радије минимизирају интезитет репресије и њене ефекте по некурдску популацију. Ове куће често пружају информације коју користе мејнстрим медије које покривају области Сирије којима управља курдска власт. Недавни извештај NPR у Сједињеним Државама цитира једног курдског мушкарца који је био превише „уплашен од курдских оружаних снага“ у Хасаки да није дозволио репортерима да спомињу његово право име. С обзиром на то да овај стање превлађују међу курдским становништвом, не изненађује што се Асирци, са својим слабим демокрафским, политичким и војним ауторитетом, налазе у слабој позицији када треба да се говори против злостављања које се врше над њима.

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)