Старински обичај за топлину новог времена

Старински обичај за топлину новог времена
Старински обичај за топлину новог времена
Старински обичај за топлину новог времена
Старински обичај за топлину новог времена

Чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ другу годину заредом организовали мобу сечења дрва у селу Ситарице и прикупили 50 кубика дрва за сиромашне суграђане.

Некада се без ње није могла замислити свакодневица домаћинстава на сеоским подручјима. Оно што се руком могло урадити, делило се и размењивало. Према полу и узрасту, потреби и сезони оног што је чекало да буде обављено. Данас, чувена „моба“ тек да извире из сећања времешних. Са сетом и притајеном надом да ће се на зеленим пољима поново зној са чела уз песму брисати. И није узалуд…

Братство ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, другу годину заредом, прионуло је сечи шуме како би се обезбедио огрев за оне који нису у могућности да га купе. У селу Ситарице, засеоку Крајничка главица – Рајино брдо, шума, дар Шумског газдинства „Борања“ и тридесетак врлих тежака и домаћица. Духовник братства, протојереј – ставрофор Милинко Јовић, први међу једнакима. Дрва се извлаче, секу, равномерно слажу, док домаћице из Удружења „Загрљај“ и чланице братства брину да се има чиме повратити снага. Скувана су два котлића гулаша и пасуља, једна ранија меса, а нису изостале ни пите, пиво и сокови. Ради да свој рад приложе били су и мештани Ситарица, Станине реке и Суводања. За гориво се побринуо Аутосервис „Буца“, пиво и сокове поклонили су Ваљевска пивара и Дисконт „Карађорђе“, хлеб Пекара „Тоскана“, а за намирнице ту је трговац Миша, како прота Јовић каже, „члан братства који се у то најбоље разуме“.

Посебну лепоту овом, у данашњем времену брзине и отуђености, несвакидашњем догађају дале су богомољачке песме, које су одјекивале прелепим планинским крајолицима. Прошле године огрев је обезбеђен за 15 породица. Најмање толико биће и ове, сматра прота Милинко Јовић. „Не можемо то сад знамо, јер неком треба кубик, неком два, неком пет… Хвала Богу, неко ће се огрејати и то нас радује“, каже духовник братства, уз наду да ће моба наставити да живи. Да живи и греје око срца сваког ко јој се придружи. Баш као пламен дрва у домовима оних о којима ови благочестиви хришћани брину.

Извор: Епархија ваљевска