Старо Грацко: Девет година од од убиства 14 жетелаца. Починиоци на слободи

Парастосом и минутом ћутања испред спомен плоче у центру Старог Грацка данас је обележена девета годишњица од страдања 14 српских жетелаца на својим њивања. Због бојазни да на сеоском гробљу још увек има мина, родбина и пријатељи су свеће запили и положили цвеће испод ове спомен плоче на којој су исписана имена свих пострадалих. Осим бола који годинама у себи носе због срмти својих најближих чланова породице и чињенице да починиоци овог убиства нису приведени правди, најтеже им је то што данас нису могли да им посете гробове. Љубица Живић је на жетви изгубила два сина каже да је оболела од туге због њихове смрти. "Плачем и плачем али њих и даље нема. Да бар умрем, лакше би ми било. Били су из КФОР-а да питају да ли ћемо излазити на гробље, али нисмо смели. Изгубила са синове и да сад још неко страда, то не би могла да поднесем", каже бака Љубица.

Епископ рашко призренски и косовско метохијски Артемије се након службе обратио присутнима рекавши да је тај масакар задао велики ударац родбини и отворио питање опстанка у селу. "Сећам се био је то велики ударац и велико искушење за све нас, посебно за мештане и њихове сроднике, родитеље, браћу, сестре и децу... Тада је било питање да ли отићи одавде или остати. И ви који сте остали, извојевали сте највећу победу над нашим непријатељем, јер да се цело село тада дигло и одселило то би била највећа награда и највећа радост за злочинце који су побили наше драге сународике", казао је Владика.

Осим председнице СО Липљан Сузане Станковић нико од представника власти се није појавио на парастосу у Старом Грацку. "Морамо да памтимо овај дан и жртве које су пале. Оно што је тужно је да се вечина нас ових жртава сети само на овај дан када се обележава годишњица. Морамо да помогнемо њиховим породицама које имају дуплу трагедију, а то је убиство чланова породице и сазнање да починиоци и налогодавци нису ухапшени", казала је Сузана Станковић.

За убиство жетелаца, октобра прошле године ухапшен је само Малзум Битићи из Великог Алаша код Липљана. Тај случај је преузео УНМИК, који му је одредио једномесечни притвор али га након тога није осудио. Битићи се сумњичи још и за убиство Милене Стојановић из Великог Алаша, што је био повод да сви Срби, неколико дана касније, напусте ово село. Подсетимо, пре девет година 23. јула, из заседе, на својим њивама убијени су Андрија Одаловић, Јовица и Раде Живић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Извор: КИМ Радио