Старогрчки папирус са Новим Заветом продат на Ибеју

Џефри Смит, научник који се бави истраживањем раног хришћанства на Тексашком универзитету, пронашао је чудан оглас на Ибеју (Ebay – међународни интернет сајт за онлајн куповину и аукцију ствари) прошлог јануара. Старогрчки папирус са цитатима из Јеванђеља по Јовану продавао се уз почетну цену од 99 америчких долара.

„Помислио сам, не сме да се дозволи продаја овога на Ибеју,“ изјавио је др Смит листу Њујорк Тајмс. „Оно ће само нестати у некој приватној колекцији“.

Научник је одлучио да контактира продавца, затраживши од њега да обустави онлајн аукцију тог предмеда и да му дозволи да проучи тај антички грчки папирус. На крају му се жеља испунила и он је добио шансу да погледа древни документ који потиче из 250-350. године.

Његово истраживање је показало да је на једној страници папирус садржао део Новога Завета, посебно шест редова из Јеванђеља по Јовану. На другој страни пронашао је део непознатог хришћанског текста.

Према Њујорк Тајмсу, откриће древног грчког папируса доводи до другог проблема који има везе са коришћењем интернета. „Чињеница да је овај предмет освануо на интернету, говори каква је стварност свима нама који радимо са рукописима и старинама,“ рекао је др Смит Њујорк Тајмсу. „Сви ми покушавамо да се помиримо с чињеницом да се ове ствари које проучавамо, наша цењена научна имовина, сада појављују и продају на интернету.“

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)